Oranžna stopnja ogroženosti

FOTO in VIDEO: Zatišje po prvem valu nalivov in toče

G.G./STA
2. 8. 2019, 10.18
Posodobljeno: 2. 8. 2019, 15.33
Deli članek:

Z zahoda so v Slovenijo vstopili dežni oblaki. Zajeli so že skoraj vso državo.

U.C.
Naliv na Dunajski cesti v Ljubljani.

Agencija RS za okolje (Arso) je zaradi neviht razglasila oranžno stopnjo ogroženosti po vsej državi.

Prvi izrazitejši val neviht je po napovedih Slovenijo zajel že dopoldne.

Okoli poldneva je neurje svojo moč pokazalo v Ljubljani. Že prej je zalivalo zahodni del Slovenije. Neurje je potovalo v smeri Zasavja, Dolenjske in Posavja ter naprej na Hrvaško. Od zahoda je že prišla nova, ne tako močna, nevihtna fronta. Drugi izrazitejši val nevihte gre pričakovati proti večeru. 

V prognozi so bili nekoliko drznejši ljubiteljski vremenoslovci na portalu Neurje.si. Menili so, da ni izključen nastanek kakšne supercelice, ki bi jo lahko zaneslo preko severne Primorske in osrednje Slovenije čez Zasavje, Posavje in del Dolenjske ter naprej na Hrvaško. V primeru takšnega scenarija so, tako so napovedali že včeraj, možni močnejši nalivi, močni sunki nevihtnega piša in tudi pojav toče.

meteo.si
Okoli 12. ure je močno zalivalo Ljubljano

"Nov val neviht je pričakovati v večernih urah. Iznad severne Italije bo predvidoma nad severni Jadran pripotoval nevihtni sistem, ki bi se nad morjem lahko oblikoval v nevihtno linijo, ta pa bi nato dosegla Obalo, hrvaško Istro ter del zahodne in južne Slovenije. Zlasti ob jadranski obali so ob prihodu nevihtnega sistema iznad morja možni močni sunki zahodnega/severozahodnega vetra ter intenzivni nalivi," predvidevajo na Neurje.si.

Ob predvidenih močnejših nevihtah lahko čez dan in v noči na soboto narastejo manjši vodotoki in hudourniki, ob močnejših nalivih pa se lahko tudi razlijejo. Verjetnost za hitro naraščanje vodotokov bo odvisna predvsem od prehoda neviht. Reke lahko narastejo do velikih pretokov predvsem v severni in vzhodni Sloveniji.

Sončna nedelja

Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 27, na Primorskem do 29 stopinj Celzija. Do sobotnega jutra bodo padavine po napovedih večinoma ponehale, od zahoda se bo začelo jasniti. V soboto bo večinoma sončno, popoldne bo nastalo nekaj ploh ali neviht. V nedeljo in ponedeljek bo prevladovalo sončno vreme, popoldne je zlasti v gorskem svetu možna kakšna ploha.