Patriarhat

Odrasle Saudijke končno brez skrbnikov v tujino, sistem skrbništva ostaja

B.K./STA
2. 8. 2019, 12.27
Posodobljeno: 2. 8. 2019, 12.28
Deli članek:

V Saudovi Arabiji bodo odrasle ženske odslej lahko same pridobile potni list in v tujino potovale brez dovoljenja in spremstva moških skrbnikov, so v četrtek sporočile oblasti v Rijadu.

Reuters
Ženske v Saudovi Arabiji.

Spremembe, ki so jih napovedali v Rijadu, sicer le mehčajo dolgoletni sistem skrbništva, v skladu s katerim pravne in zasebne odločitve žensk sprejemajo njihovi moški sorodniki – očetje, bratje, strici, možje in sinovi.

Po sistemu skrbništva imajo ženske v Saudovi Arabiji zelo omejene pravice glede zasebnega življenja. Tako se ne morejo poročiti brez dovoljenja moškega skrbnika. Tudi vlogo za potni list so lahko doslej lahko oddale le s privoljenjem moškega varuha.

"Potni list bo izdan vsakemu državljanu Saudove Arabije, ki bo vložil prošnjo za njegovo izdajo," je o odločitvi savdskih oblasti poročal časnik Umm al Qura. Sprememba zakona bo ženskam, starejšim od 21 let, dejansko omogočila pridobitev potnih listov in odhod iz države brez dovoljenja skrbnika.

Napovedane spremembe Saudijkam priznavajo tudi pravico do registracije rojstev, porok ali ločitve in pravico do skrbništva nad mladoletnim otrokom. Prav tako širijo njihove zaposlitvene možnosti.

Kljub temu pa bodo za ženske še naprej veljale številne omejitve. Še naprej bodo na primer potrebovale soglasje moškega skrbnika, če se bodo želele poročiti.