Prekršil protokol

Boris Johnson "kiksnil" že po nekaj minutah na novem položaju: razkril veliko preveč

J.P.
25. 7. 2019, 08.18
Posodobljeno: 25. 7. 2019, 08.24
Deli članek:

Novi britanski premier je včeraj obiskal kraljico in že naredil prvo napako.

Profimedia
Nekdanji britanski zunanji minister Boris Johnson

Nekdanji britanski zunanji minister Boris Johnson je včeraj obiskal kraljico Elizabeto II., ki ga je imenovala za novega predsednika vlade. Sledila je "vselitev" v odrejeno mu rezidenco Downing Street 10. Tam naj bi, poročajo britanski mediji, že v nekaj minutah izblebetal vse, o čemer se je pomenkoval s kraljico.

Tako naj bi vpričo osebja glasno razglasil, da se je kraljica pridušala, da ne ve, kdo bi si želel to službo. Razkritje vsebine pogovorov z "glavo države" sicer velja za veliko kršitev kraljevega protokola. "Globoko osramočeni" premier David Cameron se je moral leta 2014 za podoben prekršek kraljici opravičiti. Johnsona je na napako sicer opozorilo kar osebje.

Profimedia
Nasledil je Thereso May.

Prestrukturiranje vlade

Novi britanski premier se je prvi dan na novem položaju, lotil prestrukturiranja svojega kabineta. V njem med drugim ne bo dosedanjega zunanjega ministra in njegovega tekmeca za vodjo konservativcev Jeremyja Hunta. Johnson je namreč Huntu ponudil obrambno ministrstvo, kar je ta zavrnil. Novi zunanji minister je Dominic Raab.