Rekordi po Evropi tudi danes

Vročino lahko popestrijo lokalno močnejše nevihte

G.G.
25. 7. 2019, 08.24
Posodobljeno: 25. 7. 2019, 08.34
Deli članek:

Vročine res pritiska, ne gre pa tarnati, saj smo v Sloveniji na robu »vročinske cone«. Rekordi padajo v Belgiji in na Nizozemskem.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Zbudili smo se v zelo toplo jutro. Ob osmih se je temperatura v Ljubljani in v Novi Gorici povzpela že do 25 stopinj, podobno je bilo na Obali, kakšno stopinjo manj je bilo v Mariboru, tudi drugod po nižinah pa je bilo vsaj za stopinjo ali dve nad 20.

Kot smo zapisali v uvodu, je ponekod v Evropi bolj vroče. Na zahodu in jugozahodu ter na severovzhodu Francije se je živo srebro v termometrih že ob 7. uri povzpelo do številke 27. Na Nizozemskem in v Belgiji pričakujejo, da bodo podrli komaj en dan star vročinski rekord. Tudi v Parizu bi lahko dosegli 41 stopinj.

V Sloveniji? Znosnih 33 do 34, na Goriškem do 36. Popoldne lahko nad hribovitimi predeli nastane kopasta oblačnost, iz katere se lahko predvsem v zahodni polovici države razvijejo posamezne plohe in nevihte. Po oceni ljubiteljskih vremenoslovcev na spletnem portalu Neurje.si je »največ možnosti za nastanek neviht na območju alpsko-dinarske pregrade (Gorenjska, Notranjska, Kočevska, notranjost Primorske), kakšna nevihta pa ni izključena niti drugje nad hribovitimi območji. Ob razvoju neviht je možen kakšen močnejši in dolgotrajnejši naliv ter manjša toča."

Resnejše nevihte pričakujemo v soboto popoldne. Zavlekle se bodo tudi v noč na nedeljo in za kakšnih pet stopinj ohladile ozračje.