Zapleti z razpisi

Alenka Bratušek med tnalom in nakovalom

Ž.K.
25. 7. 2019, 06.50
Deli članek:

Ne glede na to, koga bodo izbrali za izvedbo del na Glinščici, se bo zgodba zagotovo še zapletla. Bodo letele tudi glave?

Bobo
Alenka Bratušek je poudarila, da je 2TDK samostojna pravna oseba.

Nekdanja predsednica vlade in ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek se je že vrnila z dopusta in se je morala takoj spopasti s potencialno afero, ki bi lahko zamajala tudi njen položaj. Družba 2TDK je razveljavila odločitev o izboru izvajalca objektov za prečkanje doline Glinščice pri gradnji drugega tira. Gre za zelo nenavadno odločitev. Družba se je odločila ponovno preveriti reference izbranega ponudnika (Markomark Nival, Nival Invest in Ekorel), ker je konkurenčni konzorcij (Kolektor CGP, Riko, Pomgrad), ki se je prav tako prijavil na razpis in bil znatno dražji, zagrozil, da se bo na izbor pritožil. Da je zgodba še bolj bizarna, se je medtem izvedelo, da so se pri izboru spet pojavile napake v eni izmed excell tabel, kar bi lahko projekt močno podražilo.

Rezervirano za »prava« podjetja?

Glede na zaplete, ki so se pojavili že pri izboru izvajalca del na drugi cevi karavanškega predora, so vse bolj glasne govorice, da se bodo nevšečnosti nadaljevale tako dolgo, dokler ne bodo izbrana »prava« podjetja. Zadnja afera naj bi v precej neprijeten položaj spravila ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek. Kot pravijo poznavalci političnih zakulisnih iger, naj bi v primeru, da pogodb ne dobijo prava podjetja, imela velike težave s tako imenovanimi strici iz ozadja. Če pa ne bodo izbrani cenejši ponudniki, kot sta Cengiz pri karavanškem predoru in Markomark Nival s partnerji pri Glinščici, bo deležna hudega odziva medijev in širše javnosti. Slovenci si namreč ne želijo, da bi jih še enkrat peljali žejne čez vodo kot v primeru gradnje TEŠ 6. V zadnjem letu pa se je že večkrat izkazalo, da premier Šarec v primerih, ko v javnosti zavre, ukrepa hitro in ostro.

Skrivanje pred odgovornostjo?

Zato ne čudi ponedeljkova izjava Bratuškove, da je družba 2TDK samostojna družba, ki odgovarja za svoje odločitve. S tem naj bi se po mnenju poznavalcev želela izogniti odgovornosti za storjene napake in se izogniti usodi nekdanjega ministra Jureta Lebna. Prav tako je v tej luči logično, da k njej na sestanek ni prišel prvi mož družbe 2TDK Dušan Zorko, ampak so javno izpostavili »zgolj« člana uprave Marka Brezigarja. S »skrivanjem« naj bi bil tudi Zorko bolj na varnem.

Glavna bitka že jeseni

Tako karavanški predor kot Projekt Glinščica naj bi bila le »generalka« pred naslednjimi, večjimi razpisi v okviru projekta Drugi tir. Predvidoma septembra naj bi 2TDK objavil predkvalifikacijska razpisa za gradbena dela od Divače do konca predora T2 v bližini Kastelca in dela od konca predora T2 do Luke Koper, ki sta vredna od 500 do 600 milijonov evrov. Vprašanje pa je, koliko menjav odgovornih na 2TDK, državni revizijski komisiji in ministrstvu za infrastrukturo bo še v času počitnic.