Slikovna opozorila

FOTO: Albanec prepričan, da je na tobačnih izdelkih fotografija njegove amputirane noge

R.T.
19. 7. 2019, 08.15
Posodobljeno: 19. 7. 2019, 08.24
Deli članek:

Nogo je izgubil v napadu, zdaj pa je fotografijo amputacije opazil na zavojčku tobaka za zavijanje, kjer služi kot slikovno opozorilo o nevarnosti kajenja.

Profimedia
Za sličice na zavojčkih cigaret je odgovorna Evropska komisija.

60-letni v Franciji živeči Albanec, ki je želel ostati neimenovan, je zgrožen ugotovil, da so na zavojčkih cigaret brez njegove privolitve uporabili fotografijo dela njegovega telesa. 60-letnik, ki so mu nogo amputirali, je fotografijo opazil na zavojčku tobaka za zavijanje, ki mu ga je iz Luxembourga prinesel sin. S sliko so domnevno opremljeni zavojčki cigaret v Evropski uniji, pri čemer naj bi bilo ob njej pripisano, da »kajenje maši vaše žile,« je poročal francoski radio France Bleu. Sin naj bi na fotografiji prepoznal brazgotine in opekline, zato je zavojček pokazal očetu, ki je potrdil, da gre za fotografijo njegove amputirane noge oziroma dela noge, ki mu je ostal po amputaciji. Moški, ki živi na vzhodu Francije, pojasnjuje, da je nogo izgubil v napadu na Albanijo leta 1997, preden se je preselil v Francijo.

Počuti se izdanega

Opremil se je z odvetnikom, ki je že zatrdil, da amputacija »nima nobene povezave s kajenjem.« Fotografija naj bi nastala v bolnišnici v francoskem mestu Metzu, kamor se je 60-letnik odpravil na pregled. »Odkar je odkril, da je v trafikah na zavojčkih cigaret slika njegove amputacije, se počuti izdanega, njegov ponos je ranjen. Treba je priznati, da to ni prijetno,« je za BBC pojasnil odvetnik Antoine Fittante, ki je že stopil v stik z Evropsko komisijo, ki je odgovorna za razpečevanje sličic na tobačnih izdelkih. Kontaktiral je tudi bolnišnico.

Leta 2017 je 42-letna Britanka Jodi Charles šokirana ugotovila, da se na zavojčkih cigaret pojavlja fotografija njenega pokojnega očeta. Tako je vsaj bila prepričana sama, a so tako v Evropski komisiji kot v bolnišnici, kjer je preživel zadnje dni in kjer naj bi fotografija nastala, to ostro zanikali.