Nevarnosti kajenja

Hči v šoku: Na zavojčkih cigaret je fotografija mojega očeta!

R.T.
24. 4. 2017, 17.20
Posodobljeno: 19. 7. 2019, 08.07
Deli članek:

Šokirana ženska trdi, da je oseba na »groznih« sličicah na zavojčkih cigaret in tobaka, ki se dandanes prodajajo po svetu, dejansko njen oče. Zadevna bolnišnica in Evropska komisija to zanikata.

Profimedia
Jodi Charles, njen oče in sporni zavojček.

42-letna Jodi Charles iz okrožja Essex v Veliki Britaniji pravi, da je »110-odstotno« gotova, da je na fotografiji njen oče David Ross, ki je leta 2015 umrl v 66 letu starosti. Trdi tudi, da oče »v nobenem primeru« ne bi privolil v tovrstno objavo.

Bolnišnica, kjer je David umrl, zanika, da bi njenega očeta v njegovih zadnjih dneh kdor koli fotografiral, Evropska komisija pa trdi, da je na fotografiji povsem druga oseba, saj da gre za profesionalnega igralca, vendar za to trditev niso predložili nobenega dokaza.

»V torek me je obiskala prijateljica, ki kadi tobak, zavojček pa je v roke prijela moja 14-letna hči. Priletela je v sobo in mi dejala: "Glej, dedek je!". Ko sem zagledala fotografijo, sem si dejala samo »o moj bog«, brez kančka dvoma sem bila, da je to oče. Bila sem zgrožena,« je za angleški tabloid The Sun opisala Jodi. Dejala je še, da je zavojček pokazala še 62-letni materi Marini, ki je tudi prepričana, da gre za fotografijo njenega pokojnega moža. »Popolnoma je skrušena,« pravi.

Jodi sicer ni prva, ki trdi, da je na fotografijah zagledala svojega družinskega člana, vendar je ena redkih, ki je trditve podkrepila tudi s svojimi fotografijami.

Profimedia
Je podobnost res tako očitna?

Pri Evropski komisiji so v odzivu navedli, da zaradi varovanja identitete posameznikov več podrobnosti o osebi na fotografiji ne morejo razkriti. »Po primerjavi identitete njenega očeta in identitete osebe s fotografije lahko brezpogojno izjavimo, da oseba na fotografiji ni David Ross,« je dejal predstavnik Evropske komisije, ki se je Jodi za nastalo stisko v imenu Komisije tudi opravičil. Poleg tega je poudaril, da so vsi posamezniki, katerih fotografije se pojavljajo na zavojčkih, v to privolili. »Kakršna koli podobnost z drugimi osebami je zgolj naključna,« dodaja.

Profimedia
Gre za eno od 42 »strašljivih« fotografij na zavojčkih cigaret, ki jih zahteva zakonodaja EU in ki so namenjene opozarjanju na nevarnosti kajenja.