Zaslišanje

Nemška kapitanka: proces ne sme biti o meni, ampak o problemu

B.K./STA
18. 7. 2019, 16.50
Posodobljeno: 18. 7. 2019, 16.51
Deli članek:

Italijansko tožilstvo v sicilskem mestu Agrigento je danes zaslišalo nemško kapitanko Carolo Rackete zaradi domnevne pomoči pri nezakonitih migracijah, ko je konec junija z ladjo Sea Watch 3 z rešenimi migranti na krovu brez dovoljenja vplula v pristanišče na Lampedusi. Odločitev, ali bodo sodili kapitanki, bodo predvidoma sprejeli konec poletja.

Reuters
Kapitanka ladje s prebežniki Carola Rackete ob aretaciji.

Nevladna organizacija Sea Watch ne pričakuje hitre odločitve tožilstva ob ponovnem zaslišanju Racketejevo.

"Prizadevamo si, da bi omogočili hitro odločitev, in pričakujemo, da bo sodišče, tako kot še vedno doslej, spoznalo, da smo delovali v skladu z zakonom," je dejal tiskovni predstavnik organizacije.

Za nemško organizacijo je predvsem tudi pomembno, da bodo italijanske oblasti vrnile v uporabo ladjo Sea Watch 3, ki so jo zaplenile.

Racketejeva je danes dopoldne prispela na sodišče v spremstvu dveh odvetnikov, izjav pred zaslišanjem ni želela dajati. Po triurnem zaslišanju pa je pozvala Evropsko unijo, naj končna notranje spore glede migrantov, rešenih na morju, ter odpre svoje meje za begunce iz Libije.

"Zame je zelo pomembno, da opozorim, da to ne bi smelo biti o meni kot osebi, ampak o problemu," je dejala Racketejeva. Opozorila je, da bi morali iz Libije nujno evakuirati na tisoče beguncev ter pozvala EU, naj se čim hitreje dogovorijo o porazdelitvi rešenih migrantov.

Poudarek današnjega zaslišanja je bil na domnevni pomoči pri nezakonitih migracijah in da ni upoštevala navodil italijanskih oblasti. Najverjetneje so jo vprašali, zakaj ni pri reševanju migrantov počakala na libijsko obalno stražo ter zakaj je odplula proti Italiji namesto Libiji ali Tuniziji.

Odločitev, ali bodo kapitanki sodili ali jo oprostili, bodo predvidoma sprejeli šele po koncu poletja, še piše dpa.

Nevladna organizacija Amnesty International je danes pozvala k oprostitvi nemške kapitanke. "Carola Rackete ni naredila nič narobe. Po mednarodnem in italijanskem pravu je obvezno reševati življenja in poiskati varno pristanišče," je zapisala Elisa De Pieri iz Amnesty International.

31-letna kapitanka je konec junija z ladjo Sea Watch 3, na krovu katere je bilo več deset migrantov, brez dovoljenja vplula v pristanišče na Lampedusi. Ob tem je zadela ladjo finančne policije. Oblasti so jo aretirale in odredile hišni pripor, ki ga je sodišče kasneje odpravilo.