Gasilce so o požaru v studiu, ki je v lasti podjetja Kyoto Animation, po telefonu obvestili prebivalci okoli 22.30 po lokalnem času. Povedali so, da so slišali glasno eksplozijo v prvem nadstropju in videli dim, je povedal tiskovni predstavnik gasilcev. Druge priče so govorile o več eksplozijah.

Policija vzrok požara še preiskuje, domneva pa, da je bil podtaknjen. Motiv še ni znan. Predstavnik policije je povedal, da je moški vdrl v studio, polil še neznano tekočino in jo prižgal. Policija je 41-letnika prijela in zaradi poškodb odpeljala v bolnišnico.

Javna televizija NHK je poročala, da je okoli poslopja polil tekočino, podobno bencinu, ko jo je prižgal, pa naj bi govoril "crknite". Na kraju je policija našla tudi več nožev.

Glavni del podjetja

Direktor studia Hideaki Hatta je v odzivu pojasnil, da je bila zgradba, ki jo je zajel požar, glavni del podjetja. To je znano po produkciji številnih znanih televizijskih animiranih serij, animejev, kot sta K-On in The Melancholy of Haruhi Suzumiya.

"Ne morem prenesti, da so umrli in bili ranjeni tisti, ki so vodili japonsko industrijo animacij," je povedal. Dodal je, da so v preteklosti prejeli več elektronskih sporočil z grožnjami s smrtjo.

Tudi premier

Japonski premier Shinzo Abe je zapisal, da je požar tako grozljiv, da je ostal brez besed. "Molim za tiste, ki so umrli," je zapisal na Twitterju. Sožalje so izrazila tudi druga japonska podjetja iz industrije.