Prvak SDS

Janša o izbiri komisarskega kandidata: Šarec se je dvakrat ustrelil v koleno

J.P./STA
18. 7. 2019, 13.44
Posodobljeno: 18. 7. 2019, 13.48
Deli članek:

Predsednik SDS Janez Janša je danes na Twitterju odločitev premierja Marjana Šarca, da za komisarskega kandidata iz Slovenije predlaga veleposlanika pri EU Janeza Lenarčiča, označil za dvojni strel v koleno.

STA
Janez Janša

Janez Lenarčič je po Janševi oceni sposoben tehnokrat z izkušnjami, ki bi jih Marjan Šarec potreboval doma ob vodenju EU, medtem ko je v uniji brez teže. "Poznate kak njegov predlog, idejo, zamisel? Vsaj članek na temo odprtih dilem?," je zapisal na Twitterju.

Lenarčič je bil leta 2006 v času vlade premierja Janeza Janše imenovan na mesto državnega sekretarja za evropske zadeve in je bil vodja delovne skupine za pripravo slovenskega predsedovanja EU v prvi polovici leta 2008.

Pred tem je bil med drugim svetovalec premierja Janeza Drnovška, leta 2014 po vrnitvi iz Varšave, kjer je dva mandata vodil urad Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) za demokratične institucije in človekove pravice, pa je postal državni sekretar v kabinetu premierja Mira Cerarja. Leta 2016 je prevzel vodenje stalnega predstavništva Slovenije pri EU.

Evropska poslanka iz vrst SDS Romana Tomc je v sredo dejala, da Šarec s predlaganjem Lenarčiča ambicije slovenske evropske politike postavlja na uradniško raven.

Premier Šarec je Lenarčiča za kandidata za evropskega komisarja predlagal v sredo, danes pa ga je vlada tudi potrdila. Proti so glasovali ministri iz vrst SD.