Ameriške sankcije

Erdogan se je dogovoril, sankcij zaradi nakupa ruskega orožja ne bo

B.K.
29. 6. 2019, 14.28
Posodobljeno: 29. 6. 2019, 14.32
Deli članek:

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je po današnjem srečanju z ameriškim kolegom Donaldom Trumpom v Osaki izrazil prepričanje, da Turčija zaradi nakupa ruskega raketnega sistema ne bo deležna sankcij ZDA. Trump je medtem dejal zgolj, da je ta nakup problem.

Profimedia
Trump je še vedno skeptičen, a sankcij bojda le ne bo.

"Povedal nam je, da ne bo ničesar takšnega," je dejal Erdogan glede morebitnih ameriških sankcij zaradi nakupa ruskega raketnega sistema S-400. Dodal je, da sta Washington in Ankara strateška partnerja, a "nima nihče pristojnosti, da bi se vmešaval v turško suverenost".

Turški predsednik je povedal še, da je nakup ruskega sistema dogovorjen in da ga bodo predvidoma prejeli v prvi polovici julija.

Trump skeptičen

"To je problem, to sploh ni vprašanje," pa je medtem glede nakupa dejal ameriški predsednik. "To ni dobro," je poudaril. Dodal pa, da je Turčija prijateljica ZDA. "Smo veliki trgovinski partnerji in še večji bomo," je dejal.

Profimedia
Erdogan se je ob robu vrha G20 sestal tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Washington meni, da turški nakup ruskega protiletalskega sistema ogroža lovska letala F-35, ki jih namerava Turčija kupiti od ZDA. ZDA so dale Ankari do 31. julija čas, da se odpove dogovoru z Rusijo. V nasprotnem primeru jim ne bodo prodali letal, turške pilote, ki se urijo v ZDA za upravljanje teh letal, pa bodo izgnali iz države.