Zanimiva ponudba

Trump Kima povabil na hitro, dvominutno srečanje, da si sežeta v roke

B.K./STA
29. 6. 2019, 14.20
Posodobljeno: 29. 6. 2019, 14.24
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump je le nekaj ur pred odhodom v Seul severnokorejskega voditelja Kim Džong Una danes prek Twitterja povabil na srečanje na demilitariziranem območju med Severno in Južno Korejo. V Pjongjangu so vabilo označili za "zelo zanimivo pobudo", da pa pričakujejo uraden predlog.

Profimedia
Kim in Trump sta se prvič sestala junija lani v Singapurju.

Trump je v japonski Osaki, kjer se je udeležil vrha skupine G20, novinarjem pojasnil, da se je tega "domislil danes zjutraj" in da je objavil "poizvedbo", ker ne ve, kje je trenutno Kim in da morda ni v Severni Koreji. "Če se bo predsednik Kim želel sestati, bom na meji. Zdi se, da se zelo dobro razumeva," je dodal. Pred tem je tvitnil, da se želi z njim samo rokovati in ga pozdraviti.

Trump je še dodal, da če bo do srečanja prišlo, bo verjetno trajalo dve minuti, saj da je to ves čas, ki bi ga imel na voljo.

Prvi namestnik severnokorejskega zunanjega ministra Čoe Son Hui pa je povabilo označil kot "zelo zanimivo pobudo", a dodal, da čakajo na bolj uraden predlog.

Menil pa je, da bi srečanje pomenilo "še eno pomembno priložnost za nadaljnjo poglobitev osebnih odnosov med voditeljema in napredek dvostranskih odnosov".

Iz urada predsednika Južne Koreje so sporočili, da ni še nič potrjeno.

Trump je novinarjem v Osaki dejal še, da so v Pjogjangu njegovo pobudo sprejeli zelo dobro, da pa še ne ve, če bo do srečanja prišlo. Dodal je, da ga Kim očitno spremlja na Twitterju, saj da so hitro prejeli odgovor. Po njegovih besedah pa ne bi bilo nič slabega, če se Kim z njim v nedeljo ne bi srečal, saj tega ne bi razumel kot zavrnitev vabila.

Dejal je tudi, da ne bi imel nič proti, če bi s Kimom med obiskom demilitariziranega območja stopila v Severno Korejo. To bi sicer bila dramatična gesta, s katero bi ponovil izjemen lanski dogodek, ko je Kim južnokorejskega predsednika Mun Džae Ina povabil, da sta z demilitariziranega območja stopila na severnokorejsko ozemlje.

Trump je še ocenil, da če ne bi bil izvoljen za predsednika ZDA, da bi sedaj potekala vojna s Severno Korejo.

Predsednik ZDA je po vrhu v Osaki danes že prispel v Južno Korejo, kjer bo imel v nedeljo o denuklearizaciji Korejskega polotoka uradne pogovore s predsednikom Munom, ki se je prav tako udeležil vrha G20. Že pred današnjimi izjavami Trumpa so se pojavile tudi domneve, da bi se med obiskom lahko ustavil tudi v demilitariziranem območju med Severno in Južno Korejo.

Trump se je sicer s Kimom doslej sestal dvakrat, najprej junija lani v Singapurju in nato februarja letos v Vietnamu. Slednje srečanje je bilo neuspešno in je vzbudilo skrbi, da bi lahko znova prišlo do naraščanja napetosti zaradi zastoja pri denuklearizaciji Korejskega polotoka.

Pripravljenost na pogovore s Kimom je sicer izrazil po delovnem zajtrku s savdskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom in pred pogovori s kitajskim predsednikom Ši Džinpinom, s katerim sta se nato dogovorila za nadaljevanje trgovinskih pogajanj med državama.