Boljši sporazum

Johnson prepričan v možnost novega sporazuma o brexitu

J.P./STA
22. 6. 2019, 21.45
Posodobljeno: 22. 6. 2019, 21.46
Deli članek:

Boris Johnson, ki mu zaenkrat najbolje kaže, da bo postal prihodnji vodja britanskih konservativcev in prevzel vodenje britanske vlade, je prepričan, da bi lahko dosegel boljši sporazum z Evropsko unijo o brexitu.

Profimedia
Boris Johnson

"S pravo energijo in pravo predanostjo bo zdrav razum prevladal," je dejal na predvolilnem zborovanju. "Povsem sem prepričan, povsem, da bo s pravo energijo in pravo predanostjo zdrav razum prevladal. Za vsak slučaj, če ne bo, pa se moramo pripraviti, da vseeno odidemo," je dejal na prvem od 16 zborovanj, na katerih naj bi prepričal člane konservativne stranke, da ga podprejo v tekmi z izzivalcem Jeremyjem Huntom v boju za nasledstvo Therese May.

"In ravno zato, ker se bomo do 31. oktobra pripravljali na brexit brez dogovora, bomo dobili dogovor, ki ga potrebujemo," je še dejal Johnson, ki je prepričan, da je on tisti, ki bo lahko popeljal Združeno kraljestvo iz Evropske unije "s pravim" dogovorom. Unija sicer zavrača kakršno koli možnost ponovnega odpiranja sporazuma, ki ga je dosegla vlada pod vodstvom Therese May.

Johnson je dobil največ glasov na prvih strankarskih izbiranjih naslednika Mayeve, ki je v začetku junija odstopila. Ta glasovanja je sicer izvajalo 313 konservativnih poslancev, ki so na koncu kot kandidata izbrali Johnsona in Hunta. Izmed njiju pa bo zdaj po pošti izbiralo okoli 160.000 članov stranke. Izidi naj bi bili znani 22. julija.