Izogibanje cestninam

Nič več vožnje po lokalnih cestah, Avstrija nekatere zapira za tujce

B.K.
21. 6. 2019, 09.04
Posodobljeno: 21. 6. 2019, 09.21
Deli članek:

Avstrijska dežela Tirolska bo omejila dostop do lokalnih cest, ki jih tuji vozniki uporabljajo za to, da se izogneju plačilu cestnin na avtocestah.

Profimedia
Izvozi v okolici Innsbrucka bodo zaprti.

Tirolska se nahaja med Nemčijo in Italijo, zato je izjava lokalnih oblasti, da bodo lokalne ceste zaprli za tuj promet, izzvala ogorčenje iz severne Bavarske. Mnogo Bavarcev se namreč na dopuste vozi skozi Tirolsko, kjer radi zavijejo z avtocest, da se izognejo plačilu cestnine in zastojem.

Prepoved uporabe lokalnih cest bo veljala za okolico Innsbrucka in sicer tako, da bodo tam zaprti izvozi, poroča nemška radiotelevizija DW. Na teh izvozih popotniki iz Nemčije namreč največkrat poiščejo alternativne podeželske poti. Prepoved izvoza iz avtoceste v okolici Inssbrucka bo veljala za vse vrste vozil od motorjev do tovornjakov, a le za tiste, ki bodo na daljši poti skozi deželo.

Profimedia
Vozniki na dolge proge bodo morali ostati na avtocesti.

Kako natanko bodo prepoved izvedli še ni jasno, so pa lokalne oblasti že napovedale več policijskih patrulj in prizadevanje za odstranitev lokalnih cest iz navigacijskih sistemov.

Na napoved so se ostro odzvali bavarski politiki. Bavarski minister za promet Hans Reichart je napoved označil za nelegalno in komentiral, da je "obnašanje Tirolcev nedopustno, gre za čisto nadlegovanje." Ob tem je izrazil prepričanje, da bo Evropska komisija hitro intervenirala in "zaščitila svobodo potovanja po Evropi."