Velike spremembe v Nemčiji

Anketa postavlja Zelene na prvo mesto

G.G./STA
1. 6. 2019, 19.31
Posodobljeno: 1. 6. 2019, 19.42
Deli članek:

V Nemčiji so se Zeleni glede na javnomnenjsko raziskavo televizij RTL in n-tv prvič od svoje ustanovitve zavihteli na prvo mesto po priljubljenosti in so za odstotno točko prehiteli krščansko unijo CDU/CSU.

Profimedia
Sven Giegold je eden vodilnih politikov Zelenih.

Po evropskih volitvah preteklo nedeljo, ko so Zeleni osvojili drugo mesto za unijo, je okoljsko stranko v anketi podprlo 27 odstotkov vprašanih. To je devet odstotnih točk več kot v prejšnji raziskavi.

Vladajoče stranke medtem še naprej izgubljajo podporo. CDU/CSU je v anketi podprlo 26 odstotkov vprašanih, kar je odstotni točki manj kot nazadnje. SPD pa se mora sprijazniti s še slabšim rezultatom, saj jo podpira 12 odstotkov vprašanih, kar je pet odstotnih točk manj kot v zadnji anketi. Kot opozarjajo pri n-tv je to najnižja podpora, ki so jo kdaj prejeli socialdemokrati na zvezni ravni.

Pri drugih parlamentarnih strankah medtem ni večjih sprememb. Podpora skrajno desni Alternativi za Nemčijo (AfD), ki je največja opozicijska stranka v zveznem parlamentu, je padla s 13 na 11 odstotkov. Liberalci (FDP) še naprej uživajo osemodstotno podporo, Levica pa je padla z osem na sedem odstotkov podpore.