Kdo je lažnivec

Se bo na koncu izkazalo, da bodo "Erjavca dobili s spuščenimi hlačami"?

Mihael Korsika
1. 6. 2019, 19.30
Deli članek:

Predsednik Nove Slovenije in komisije za nadzor nad varnostno-obveščevalnimi službami, Matej Tonin, po napadih prvaka Desusa in zunanjega ministra Karla Erjavca, da je "notorični lažnivec", ne izključuje možnosti tožbe.

Bobo
Prvak Desusa Karl Erjavec Toninu očita, da škodi nacionalnim interesom.

Le štiri dni je trajalo zatišje po volitvah v Evropski parlament, ko je dan po seji komisije za nadzor nad varnostno-obveščevalnimi službami izbruhnil oster besedni spopad med predsednikoma Desusa in NSi, Karlom Erjavcem in Matejem Toninom, ki ga je najbolj zasolil Erjavec. »On je notoričen lažnivec,« je bruhnil minister. Zaradi težkih besed Tonin ne izključuje niti zasebne tožbe.

Veleizdajalec

Spor med Erjavcem in Toninom je izbruhnil po sredinem zaslišanju nekdanje slovenske agentke v arbitraži za mejo s Hrvaško Simone Drenik, arbitra Jerneja Sekolca in nekdanjega direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije Andreja Rupnika. Tonin je v sredo zvečer po seji komisije dejal, da se pričanje bivših direktorjev Sove Andreja Rupnika in Zorana Klemenčiča ne sklada s pričanjem Drenikove. V vesti, ki jo je napisala Slovenska tiskovna agencija, Tonin Erjavca sploh ni omenil, naslednji dan pa je sledil napad predsednika Desusa.

»On je notoričen lažnivec. Z njim je težava. Pravi, da sem veleizdajalec, ker sem naročil te pogovore, govoril je o tem, da bo odprl arhive in bo zgodovina pokazala, da je imel prav. A zgodovina danes kaže, da nima prav in da ves čas zavaja celotno javnost,« je v četrtek dejal Erjavec, ki je Tonina obtožil še zlorabe parlamentarne komisije in povzročanja škode slovenskim interesom.

Erjavec mu je še očital, da naj bi predvsem Tonin v zadnjem času razširjal govorice, da naj bi on naročil Drenikovi pogovore s Sekolcem. A je Tonin v sredo povedal, da je Sekolec priznal in obžaloval napako, je poudaril Erjavec.

Bobo
Matej Tonin pravi, da ima komisija pravico izvedeti, zakaj je prišlo do nepravilnosti.

Možnost tožbe

Prvak NSi včeraj sicer ni bil dosegljiv, a nam je tiskovni predstavnik stranke Aleš Trtnik pojasnil, da nekatere Erjavčeve besede po njihovem prepričanju že mejijo na žaljivo obdolžitev. »Politiki morajo imeti malce debelejšo kožo kot običajni državljani, a vendar, če bodo stvari šle še tako naprej, bo treba odreagirati,« pravi Trtnik.

Po njegovem prepričanju so obtožbe popolnoma neosnovane. »Mislim, da se bo na koncu izkazalo, da bodo Erjavca dobili s spuščenimi hlačami,« je še dejal in opozoril, da je Erjavec odreagiral šele po tem, ko se je komisija odločila, da bo zaslišala tudi dolgoletno nekdanjo vodjo kabineta ministra Erjavca na zunanjem ministrstvu, Vlasto Vivod.

STA
Karl Erjavec in Vlasta Vivod v parlamentu

Komisija za nadzor nad obveščevalno-varnostnimi službami bo 4. julija opravila pogovore še s preostalimi nekdanjimi direktorji Sove. Po Toninovih besedah bodo poskušali na komisiji ugotoviti, zakaj se pričanja Drenikove in direktorjev Sove ne skladajo. Pred komisijo, v kateri ima večina opozicija, bosta konec meseca stopila še bivša zunanja ministra Samuel Žbogar in Karl Erjavec.