Serija

FOTO: Tornado je dvignil v zrak avto in ga zalučal v hišo

G.G./STA
29. 5. 2019, 10.00
Posodobljeno: 29. 5. 2019, 10.08
Deli članek:

Serija tornadov v ZDA se nadaljuje.

Reuters
Uničenje v kraju Clayton v bližini Daytona.
V Indiani so v ponedeljek našteli 14 tornadov, v Koloradu 12, v Ohiu devet, v Iowi sedem, v Nebraski pet, v Illinoisu štiri, v Minnesoti tri in v Iowi enega. V noči na torek so tornadi orali tudi po vzhodu Pensilvanije.

Tako vztrajne serije tornadov ni bilo vse od leta 1980, ko so do 7. junija prav tako našteli 11 zaporednih dni z najmanj osmimi tornadi na dan. Letos je bil posebej divji ponedeljek, ko so v osmih državah našteli skupaj 55 tornadov. V zgodovini ZDA so doslej več kot 50 tornadov na dan našteli 63-krat. Ponedeljkov pojav tornadov je bil neobičajen, ker je zajel široko območje.

Meteorologi razlagajo, da tornade povzroča visok pritisk nad ameriškim jugovzhodom in nenavadno hladen pas zraka preko Skalnega gorovja, ki proti osrednjemu delu ZDA potiska moker zrak in to povzroča huda neurja in tornade, ki naj bi se nadaljevali še nekaj dni. Neurja spremlja tudi pogosta toča.

V ponedeljek je bilo hudo na območju mesta Dayton v Ohiu, kjer so vse pred seboj razdejali trije tornadi. Poškodovanih je bilo 130 ljudi. V lastni hiši je umrl je 82-letnik, ko je veter v njegov hišo odnesel parkirani avtomobil.