Britanska premierka naj bi se za odhod odločila, potem ko so se ministri uprli njeni zadnji različici sporazuma o izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije.

Časnik, ki ne navaja nobenega vira, piše, da se je premierka uprla temu, da bi odstopila v sredo zvečer. Vztrajala je, da bo danes, ko v državi potekajo volitve v Evropski parlament, sodelovala v kampanji za evropske volitve.

Zavezniki Mayeve po pisanju Timesa verjamejo, da bo odstop naznanila v petek po srečanju z Grahamom Bradyjem, vodjo parlamentarnega odbora 1922, v katerem so konservativni poslanci in odloča o glasovanju o nezaupnici predsednici vlade.

Premierka je bila potisnjena v kot, potem ko tako v svoji konservativni stranki kot med opozicijskimi poslanci ni dobila zadostne podpore za svoj najnovejši predlog dogovora o brexitu. Dodaten udarec ji je zadala ministrica za parlamentarna vprašanja oz. formalno predsednica predstavniškega doma Andrea Leadsom, ki je v sredo odstopila iz njene vlade premierke. Kot je sporočila, ne verjame, da bo pristop, ki ga je ubrala vlada, pripeljal do brexita in uresničil voljo Britancev na referendumu iz leta 2016.

Mayeva je v novem dogovoru o brexitu, ki ga je predstavila v torek, med drugim obljubila nove garancije o pravicah delavcev, zaščito okolja, irsko varovalo in carinski kompromis. Če ga bodo podprli, je poslancem obljubila glasovanje o novem referendumu o brexitu.