Zamenjava

Mayevi naj bi bile štete ure, ne le dnevi

B.K.
22. 5. 2019, 15.45
Posodobljeno: 22. 5. 2019, 15.49
Deli članek:

Gordijski vozel britanskega izstopa iz EU bo očitno vendarle prevelik zalogaj za Thereso May.

Profimedia
Theresa May

Kljub manjšim popravkom dogovora med Združenim kraljestvom in Evropsko unijo, ta kot kaže ne bo dobil zadostne podpore v britanskem parlamentu. Mnogi britanski poslanci, analitiki in novinarji so zdaj mnenja, da so premierki Theresi May šteti dnevi, če ne celo ure.

Pogled na današnja poslanska vprašanja predsednici vlade v poslanski zbornici je bil žalosten, a za mnoge predvidljiv. Mayevo je namreč poslušalo več opozicijskih poslancev kot članov njene lastne stranke. Zapustili so jo celo njeni ministri, ki z njo sedijo v prvi klopi. Njen rahlo popravljen predlog dogovora, zadnje upanje za nadzorovan izstop iz Evropske unije, je namreč odtujil tako opozicijske laburiste, ki v njem ne vidijo nobenega napredka, kot tudi tisti del konzervativcev, ki nasprotuje ohlapni določitvi problema Severne Irske ter članstvu v skupni carinski uniji z EU.

Profimedia
Nigel Farage

Nekdanji konzervativni finančni minister George Osborne, ki je iz položaja odstopil po rezultatu referenduma o izstopu junija 2016, je na twitterju objavil naslovnico jutrišnje izdaje časopisa Evening Standard, ki mu zdaj urednikuje. Na njej je z velikimi črkami zapisano: "Ministri načrtujejo premik proti Mayevi – vsaj štirje člani vlade govorijo o načrtu za njeno odstavitev". Novice o tem, da so Mayevi štete ure, na družbenih omrežjih objavljajo tudi mnogi drugi britanski novinarji in celo poslanci Konzervativcev. Zgodi se torej lahko, da bo britanska premierka mandat za vodenje vlade izgubila še preden bo v parlament lahko znova poslala predlog dogovora z Evropsko unijo.

Čeprav so govorice o zamenjavi Mayeve prisotne že dve leti pa je tokrat drugače. Javnomnenjske raziskave o volitvah v Evropski parlament namreč kažejo, da bo z ogromno prednostjo slavila novopečena stranka Brexit, ki jo vodi zloglasni nacionalist Nigel Farage. Kot kaže bo Farage pobral več kot 35 odstotkov glasov, predvsem tistih volilcev, ki so glasovali za Brexit in se sedaj počutijo izdane. Konzervativcem kaže slabo – so šele na četrtem mestu z 12 odstotki predvidene podpore. Prehiteli jih bodo najbrž tako Laburisti, ki v javnomnenjskih raziskavah vodijo za kakšno odstotno točko ali dve, kot tudi Liberani demokrati, ki bodo pobrali glasove tistih britanskih volilcev, ki si na vse pretege želijo ostati v EU. Po anketah je takšnih slabih 20 odstotkov.

Profimedia
Boris Johnson

Interesi za odstavitev Mayeve so tokrat torej močnejši kot so bili v preteklih dveh letih, saj je na kocki uspeh celotne stranke. Kdo bi Mayevo nasledil še ni jasno, a v zadnjih dneh kapljajo besede podpore nekdanjemu županu Londona Borisu Johnsonu. Ta pa je podpornik 'trdega' izstopa iz EU, se pravi izstopa brez dogovora.