Življenjska doba

Slovenci v povprečju živijo dlje od Hrvatov

A.S.
22. 5. 2019, 08.18
Posodobljeno: 22. 5. 2019, 08.21
Deli članek:

Evropski statistični urad Eurostat ima podatke o pričakovani življenjski dobi prebivalcev evropskega območja. V povprečju Evropejec živi dve leti in pol dlje od Američana in kar 4,6 let dlje od državljana Kitajske. Slovenija se na tej lestvici uvršča višje kot Hrvaška.

Profi media
Fotografija je simbolična.

Znotraj samega evropskega kontinenta obstaja znatna razlika v pričakovani življenjski dobi, ki je bolj ali manj v skladu z nekdanjo Železno zaveso med zahodnim kapitalističnim blokom in vzhodnim komunističnim. Po podatkih Eruostata je med najkrajšo in najdaljšo pričakovano življenjsko dobo več kot deset let razlike. Najdlje živijo španski državljani iz Madrida, ki v povprečju dočakajo kar 85 let, medtem ko je pri Bolgarih iz pokrajine Severozapaden povprečna življenjska doba 73 let.

Eurostat
Eurostatov zemljevid pričakovane življenjske dobre v evropskih državah.

Slovenci nad povprečjem

Slovenci smo izjema, saj smo kot vzhodnoevropska država na zgornji polovici omenjene tabele. Povprečen Slovenec oziroma Slovenka dočaka dobrih 81 let. Podobne števke so značilne tudi za Avstrijce. Kot piše Index pa je ta številka za sosede Hrvate nižja. Ti v povprečju živijo več kot tri leta manj kot Slovenci. Dlje od slovenskih državljanov živijo Francozi s povprečno življenjsko dobo 82,7 let, medtem ko pri Britancih beležijo podobne podatke kot pri Slovencih. Na drugi strani Madžari živijo zgolj 76 let, Črnogorci 76,6 let in Srbi samo 75,6 let.

Razlike so kljub temu najbolj jasne, ko pogledamo Eurostatov zemljevid. Temno obarvane regije označujejo daljšo življenjsko dobo, medtem ko svetlejše obarvana področja označujejo ravno obratno.