Brez podpore

Lista SMC priletela na dno, stranka tik nad njim

Mihael Korsika
22. 5. 2019, 06.53
Posodobljeno: 22. 5. 2019, 08.12
Deli članek:

Podporo nekdaj najmočnejše parlamentarne stranke SMC ankete javnega mnenja še komaj zaznavajo. Njihova lista pa je postavila neslavni rekord med parlamentarnimi strankami, saj jo v anketi Vox populi ni podprl niti en anketiranec.

STA
Miro Cerar leta 2014 po zmagi na volitvah

Stranka modernega centra je na žrebanju vrstnega reda kandidatnih list za nedeljske volitve v Evropski parlament dobila številko ena. Mlada politična stranka se je s številko ena okitila že kmalu po ustanovitvi pred petimi leti, ko je na državnozborskih volitvah suvereno slavila z dobrimi 34 odstotki, boljši rezultat je na parlamentarnih volitvah v samostojni Slovenije leta 2000 dosegel Janez Drnovšek (LDS – 36 odstotkov)), medtem ko je danes takšna podpora le še nostalgičen spomin članstva SMC.

Daleč najvišjo podporo je sicer SMC Mira Cerarja po javnomnenjski anketi Vox populi dosegla julija leta 2014, ko jo je podpiralo kar 40 odstotkov vseh vprašanih. Dosegli so jo dober mesec po ustanovitvi stranke in v mesecu, ko so potekale volitve.

Strmoglavljenje podpore

Cerar, ki je pred volitvami obljubljal drugačno, bolj etično politiko, in njegova stranka sta zelo kmalu po prevzemu vlade izgubila zaupanje volivcev, saj je le štiri mesece po parlamentarnih volitvah podpora strmoglavila na 18 odstotkov, trend pa se je nadaljeval v prihodnjih letih.

Oktobra leta 2017 je SMC zadnjič dobil dvoštevilčno podporo med volivci, znašala je prav deset odstotkov, februarja lani pa se je stranka že znašla na robu propada, saj jo je podpiralo le še pet odstotkov vprašanih.

Odhod na smetišče zgodovine je lani najverjetneje preprečil manever prvaka SMC, ko je marca Cerar odstopil s položaja predsednika vlade. Odstopil ni zaradi nezaupanja volivcev, temveč je bila zanj kaplja čez rob odločitev vrhovnega sodišča o razveljavitvi referenduma o drugem tiru.

Rezultat odstopa je bil, da so državljani na volišča odšli teden prej, kot je bilo načrtovano, SMC je s tem dobila nekaj podpore in se obdržala v parlamentu. Od septembra lani, ko je 13. slovenska vlada začela delo, pa je podpora spet začela padati, novembra je v anketah javnega mnenja stranka zadnjič presegla štiriodstotni parlamentarni prag. Zadnje tri mesece različne javnomnenjske ankete komajda še zaznavajo podporo stranke, ki se je »stabilizirala« pri 0,3-odstotni podpori. Cerar je sicer pred slabima dvema mesecema zatrdil, da ga ni strah, da SMC ne bi preživela, a brez podpore volivcev preživetja ne bo.

Dosegli dno

Nekdanji najbolj priljubljen slovenski politik bi prav gotovo moral biti zaskrbljen, saj po zadnji javnomnenjski raziskavi Vox populi kandidatna lista SMC za evropske volitve ni prejela niti enega samega glasu podpore. To je prav gotovo neslavni rekord za katerokoli parlamentarno stranko do zdaj.

Cerarjeva bolj kot ne populistična poteza o ideji skupnih patrulj na slovensko-italijanski meji ni pripomogla k priljubljenosti stranke, temveč je stranko očitno dokončno prikovala na dno.