Hoferja, ki se je na predsedniških volitvah leta 2016 presenetljivo uspešno kosal s kasneje izvoljenim Alexandrom Van der Bellnom, bodo za vodjo stranke uradno potrdili po evropskih volitvah.

Po tesnem porazu na predsedniških volitvah, pred katerimi je poskušal narediti vtis prijaznega in zmernega obraza sicer skrajno desne stranke, in po oblikovanju koalicije pod vodstvom kanclerja Sebastiana Kurza je Hofer postal minister za infrastrukturo.  Skeptiki pa dvomijo o zmernosti Hoferja, sicer pisca programa FPÖ. Prav tako dvomijo, da se bo pod njegovim vodstvom končala serija škandalov, ki pretresajo stranko.

Hofer bo stranko svobodnjakov prevzel po korupcijskem škandalu, ki je s položaja odnesel dosedanjega prvaka FPÖ in podkanclerja Heinz-Christiana Stracheja. Prav tako bo položaj moral zapustiti notranji minister iz iste stranke Herbert Kickl, saj je premier Kurz že napovedal, da bo predsedniku Van der Bellnu predlagal njegovo razrešitev. 

Predčasne volitve

Državo zdaj čakajo predčasne parlamentarne volitve, ki bodo predvidoma septembra, kancler Sebastian Kurz iz vrst ljudske stranke (ÖVP) pa namerava do takrat voditi vlado. 

Politična kriza je izbruhnila po tistem, ko so mediji v petek objavili videoposnetek, skrivaj posnet pred parlamentarnimi volitvami v Avstriji leta 2017, v katerem je Strache domnevni ruski bogatašinji v zameno za denarno in politično podporo ponujal pogodbe z vlado in izkazal interes za vpliv na medije. 

Za odstop z vseh funkcij se je odločil tudi vodja poslanske skupine svobodnjakov v parlamentu Johann Gudenus, ki se je prav tako znašel na spornem videoposnetku srečanja na Ibizi, katerega avtorji za zdaj niso znani.