Referendum

Švicarji za zaostritev zakonodaje o orožju

J.P./STA
19. 5. 2019, 19.27
Posodobljeno: 19. 5. 2019, 19.27
Deli članek:

Švicarji so se danes na referendumu izrekli za strožje pogoje za posedovanje orožja.

Profimedia

 Kar 63,7 odstotka tistih, ki so oddali glas, se je izreklo za zaostritev zakonodaje za avtomatsko in polavtomatsko orožje, ki bo poslej v skladu z zakonodajo EU na tem področju.

V Švici, kjer imajo dolgo tradicijo posedovanja orožja, so doslej dovoljenja za posedovanje orožja pridobivali brez večjih težav. V državah schengna, katerega del je tudi Švica, pa so po terorističnih napadih v Parizu leta 2015, v katerih je bilo ubitih 130 ljudi, zaostrili zakonodajo za avtomatsko in polavtomatsko orožje.

Iz EU so zato prišle pobude, naj tudi Švica zaostri zakonodajo na tem področju, kar je v državi sprožilo nesoglasja. Medtem ko je vlada svarila, da je zaostritev zakonodaje nujna za ohranitev dobrih odnosov z EU, so se zagovorniki tradicije orožja ob podpori orožarskega lobija temu ostro uprli in tudi zbrali podpise za razpis današnjega referenduma.

Volivci v vseh razen enega od 26 kantonov pa so jim dali vedeti, da podpirajo zaostritev pogojev za pridobitev orožja. Proti so se izrekli le v italijansko govorečem Ticinu.

Poleg tega je podporo na današnjem referendumu v vseh kantonih dobil vladni predlog davčne reforme, s katero bi več sredstev namenili za pokojninski sistem. Reformo je podprlo 66,4 odstotka tistih, ki so oddali svoj glas.