"Pozivamo Američane in vse, ki jih podpirajo, naj opustijo svoje neodgovorne načrte in delujejo izključno v mejah mednarodnega prava," je v Moskvi po srečanju z venezuelskim kolegom Jorgejem Arreazo dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

Lavrov je opozoril, da je ameriški pritisk "brez primere" usmerjen v rušenje legitimnih oblasti Venezuele.

Arreaza se je zahvalil Rusiji, da je podprla vlado predsednika Nicolasa Madura, in dejal, da so vezi med Caracasom in Moskvo "postale pomembnejše ne le za naše dve državi, temveč za cel svet".

Lavrov se je danes z venezuelskim kolegom v Moskvi sestal na pogovorih o razmerah v Venezueli, preden se bo v ponedeljek na Finskem ob robu zasedanja ministrov držav arktičnega sveta o krizi v tej latinskoameriški državi pogovarjal z ameriškim državnim sekretarjem Mikom Pompeom.

Jorge Arreaza
Reuters
Venezuelski zunanji minister Jorge Arreaza.

Ta je v sredo dejal, da so ZDA pripravljene vojaško posredovati v venezuelski krizi, če bo treba. Lavrov pa je Pompea isti dan v telefonskem pogovoru opozoril, naj ZDA ne nadaljujejo agresivnih potez v Venezueli, ker bi to lahko imelo strašne posledice.

Kljub pogostemu omenjanju možnosti vojaškega posredovanja se je sicer Washington doslej omejil na sankcije proti glavnim predstavnikom Madurovega režima in državnemu naftnemu podjetju PDVSA.

Venezuelski predsednik Maduro je v soboto vojsko pozval k pripravljenosti v primeru ameriškega napada na državo.