Pomoč na domu

Odpustili tri delavke, skupnost pa še vedno potrebuje oskrbo

Lidija Markelj, Dolenjski list
5. 5. 2019, 19.30
Deli članek:

V občini Šentjernej pomoči na domu ne izvaja več CSD Dolenjska in Bela krajina. Tri delavke so dobile odpoved, dve od njih sta vložili tožbo zaradi nezakonitosti odpovedi na Delovno sodišče v Novem mestu. Pojasnila CSD: občina novega izvajalca išče z razpisom, v vmesnem obdobju storitev opravlja DSO Novo mesto.

Dreamstime
Prebivalstvo se stara, ljudje pa v glavnem radi ostanejo čim dlje doma in si ne želijo v domove za starejše, ki so tudi dragi, tako da bo pomoč na domu vse bolj iskana storitev.

Sredi prejšnjega tedna je v javnost prišla novica, da v šentjernejski občini območni center za socialno delo ne bo več izvajal pomoči na domu, saj naj bi z njimi poteklo pogodbeno razmerje. Med občani je završalo – ali bodo starejši, ki to pomoč potrebujejo, zdaj ostali brez nje?

Ker gre za obvezno javno službo, ki je lokalna skupnost ne sme prekiniti, je občina svoje občane že z obvestilom na svoji spletni strani takoj pomirila, da se pomoči ne ukinja, in bodo vsem, ki prejemajo topli obrok po tej poti, to zagotovili z novim izvajalcem.

ZA OBČANE POSKRBLJENO

To se je tudi zgodilo, in kot pravi direktor občinske uprave Samo Hudoklin, bo za prehodno obdobje, dokler z novim javnim razpisom ne bodo našli novega izvajalca pomoči na domu, to storitev opravljal Dom starejših občanov Novo mesto. Izbrali so ga na podlagi pridobivanja individualnih ponudb kot najugodnejšega ponudnika.

DVE DELAVKI V TOŽBO

A z zamenjavo izvajalca pomoči na domu v šentjernejski občini se je zgodilo še nekaj – tri delavke centra za socialno delo, ki so to storitev opravljale do zdaj, so ostale brez službe. Na Sindikatu zdravstva in socialnega varstva (SZSVS) pravijo, da se kaj takega ne bi smelo zgoditi in je zakonsko nedopustno.

Odpoved pogodbe o zaposlitvi so prejele iz poslovnih razlogov. »To je v nasprotju z zakonskimi določbami glede prenosa dejavnosti, ki določajo, da je treba ob prenosu dejavnosti opraviti tudi prenos delavcev, ki so dejavnost opravljali. Direktorica CSD Dolenjska in Bela krajina in predstavniki občine trdijo, da ne gre za prenos dejavnosti, saj se ta ukinja, kar pa ne drži, saj se pomoč na domu po zakonu o socialnem varstvu sploh ne more in ne sme ukiniti,« pojasnjuje vodja pravne pomoči na SZSVS Irena Ilešič Čujovič. Ena delavka je tik pred upokojitvijo, zato se ne bo »borila« za delovno mesto. Dve delavki, ki sta članici omenjenega sindikata – odpoved sta prejeli že marca, obveščeni sta bili na dan žena – pa sta se odločili za vložitev tožbe zaradi nezakonitosti odpovedi.

ZAKAJ V ŽUŽEMBERKU DRUGAČE?

Kot pravi Ilešič Čujovičeva, je tožbi po njunem pooblastilu že vložila na pristojno Delovno sodišče v Novem mestu. Vse so domačinke, ki so dobro opravljale svoje delo,  vendar se ne želijo javno izpostavljati.

KRALJEVA: NI ŠLO DRUGAČE

Direktorica Centra za socialno delo Dolenjske in Bele krajine, mag. Irena Kralj, pojasnjuje dogajanje in poudarja, da okoliščine v Šentjerneju niso takšne kot v Žužemberku, zato prenos kadra ni bil mogoč. »Pogodba z občino Šentjernej je za leto 2018 trajala do sprejetja novega proračuna. Delavke, ki so bile zaposlene za nedoločen čas, so prejele odpoved iz poslovnih razlogov, ker ministrstvo za delo ni več zagotavljalo sredstev. V Žužemberku so prej našli novega izvajalca, zato je bil prenos delavk mogoč, v Šentjerneju pa zaradi nesprejetja proračuna ne,« pravi Kraljeva.