Zasneženi maj

Sezone še ni konec! Na Rogli in Krvavcu vladajo zimske razmere

B.K.
5. 5. 2019, 18.07
Posodobljeno: 5. 5. 2019, 18.14
Deli članek:

Danes je Slovenijo zajelo deževje, nad 800 metri nadmorske višine pa so ponekod zavladale zimske razmere.

neurje.si
Zimske razmere na Rogli.

V Višje ležečih alpskih dolinah še sneži. Na Kredarici je zapadlo 28 centimetrov novega snega, na Vršiču 22. Snežilo je tudi na Krvavcu, kjer je zapadlo 6 centimetrov novega snega, na Rogli medtem 8. Sneg je rahlo prekril tudi Pohorje in dele Bele krajine, piše na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Ponoči bodo sicer padavine v zahodni, osrednji in deloma severni Sloveniji ponehale, a se bo meja sneženja na jugo nekoliko znižala, napovedujejo slovenski meteorologi.

Na Primorskem bo pihala zmerna do močna burja, ki bo v drugem delu noči slabela. Najmočnejši sunki burje bodo zvečer in v prvem delu noči ponekod presegali hitrost 100 kilometrov na uro. V vzhodnih in severnih krajih bo pihal severni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 3 do 8, v Gornjesavski dolini malo pod 0 stopinj Celzija.

Jutri dopoldne bodo padavine povsod ponehale, popoldne se bo od zahoda počasi začelo jasniti. Ponekod bo še pihalo burja na Primorskem pa bo čez dan ponehala. Najvišje dneve temperature bodo od 8 do 12, na Primorskem do 15 stopinj Celzija.

V torek bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Ponekod v notranjosti Slovenije bo zjutraj slana. V sredo bo sprva precej jasno, čez dan pa zmerno do pretežno oblačno. Proti večeru bo na zahodu začelo rahlo deževati.

Ponekod obvezne verige

Na Prometno-informacijskem centru za državne ceste opozarjajo, da so na cestah čez prelaz Jezerski vrh ter na Pokljuko obvezne verige, zimsko opremo priporočajo tudi na ostalih prelazih in višje ležečih cestah. V Vipavski dolini veljajo nekatere omejitve zaradi burje.

Na vipavski hitri cesti med razcepom Nanos in Selom ter na regionalni cesti Vipava-Ajdovščina je zaradi burje prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila z ponjavami. Promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton je prepovedan tudi na regionalnih cestah Podnanos-Manče-Vipava ter Ajdovščina-Selo-Ajševica-Vogrsko.