Konkurenca?

Pentagon opozarja: Kitajska namerava po svetu postaviti vojaške baze

B.K.
4. 5. 2019, 08.05
Deli članek:

Načrtovane lokacije naj bi bile v Pakistanu, tadžikistanu in na Bližnjem vzhodu.

Wikimedia commons
Marinci Kitajske osvobodilne vojske.

Ameriško obrambno ministrstvo domneva, da ima Kitajska namen po svetu postaviti nekaj svojih vojaških baz, namenjenih predvsem obrambi multinacionalnega infrastrukturnega projekta Iniciativa pas in cesta, poroča britanski časnik The Guardian.

Kitajska ima trenutno le eno bazo zunaj meja svoje države in sicer v afriški državi Džibuti. A to ji kmalu ne bo več zadostovalo, so prepričani v Pentagonu. "Razvoj kitajskih projektov kot je Iniciativa pas in cesta bo najbrž pospešil postavljanje vojaških baz v drugih državah, zaradi dozdevne nuje za zagotavljanje varnosti projekta," so zapisali v četrtkovem poročilu. "Kitajska bo skušala dodatne vojaške baze postaviti v državah, s katerimi ima že dolgo zgodovino prijateljskih odnosov in podobne strateške interese."

Reuters
Pripadniki Ljudske osvobodilne vojske med treningom.

Pentagon ob tem komentira, da bi kitajske načrte lahko preprečile države, ki bi jim bližina Ljudske osvobodilne vojske šla v nos. Skrbi naj bi že izrazila Danska, ki jo je strah kitajskih načrtov z Grenlandijo, kjer želijo postaviti raziskovalno postajo in se podati v rudarjenje, v zameno za renovacijo grenlandskih letališč.

Združene države Amerike imajo svoje vojaške baze postavljene v več kot tridesetih tujih državah po svetu.