ORMOŽ

Za skoraj milijonsko naložbo ugotovili, da je nerentabilna

Monika Horvat, Štajerski tednik
4. 5. 2019, 07.40
Deli članek:

Približno 800.000 evrov vredna naložba, s katero so prenovili objekt ter vanj poleg tržnice in Kluba ormoških študentov umestili hostel, bo v primeru upravljanja ormoškega zavoda za turizem, kulturo in šport prinašala več tisočakov težko izgubo, je pokazal poslovni načrt. Kaj bodo s hostlom?

Štajerski tednik
Na plano je prišlo, da za skoraj 800.000 evrov težko prenovo objekta investicijske dokumentacije na občini sploh niso pripravili.

Hostel je bil zgrajen tik pred lokalnimi volitvami lansko jesen, a še vedno sameva. Da bi zadevo zagnali, so objavili javni poziv za oddajo v najem, vendar na trgu interesa (za zdaj) ni bilo. Ker se na razpis ni prijavil noben zainteresiran ponudnik, ki bi si v roku ogledal prostore, kar je bil pogoj za oddajo veljavne ponudbe, je župan Danijel Vrbnjak svetnikom na mizo podal poslovni načrt, po katerem bi vodenje in upravljanje hostla prevzel Javni zavod za turizem, kulturo in šport občine Ormož (JZTKŠ). A ta ni niti najmanj ambiciozen. Nasprotno. »Finančna analiza je pokazala, da je prag rentabilnosti v primeru upravljanja JZTKŠ zelo visok, približno pri 73,6 odstotka izkoriščenosti nočitvenih kapacitet, kar je mnogo višje, kot je povprečje v državi, ki je po podatkih slovenske turistične organizacije v letu 2017 znašalo 25,6 odstotka je jasno predočil direktor Javne razvojne agencije občine Ormož Zlatko Zadravec.

št
Simon Kolmanič

V projekt brez potrebne investicijske dokumentacije

»Poslovni načrt, v katerem v povzetku poveste, da bo zadeva rentabilna pri 73,6 odstotka zastopanosti, hkrati pa, da je največja pričakovana zasedenost 27,2 odstotka! Če sem jaz investitor, pa mi prinesete takšen dokument, vas naženem! Stroške dela je treba prilagoditi glede na prihodke, in ne obratno. Vi ste predvideli štiri ljudi na ta hostel oziroma pet. Poleg direktorja zavoda še vodjo hostla in tri receptorje,« se je kot prvi v razpravi oglasil svetnik Simon Kolmanič, ki meni, da je treba najti cenejši način upravljanja. Ob tem je dodal: »Jasno je, da bo na začetku hostel ustvarjal minus, ker to so začetne investicije, ki jih je treba vložiti. Ampak če izračunate 73,6-odstoten prag rentabilnosti?! Tega ne bomo dosegli nikoli. Glede na vaše izračune lahko rečemo, da je najceneje ta hostel zažgati!« A Zadravec mu je vrnil žogico in dejal: »Res me čudi, da ste name naslovili takšno vprašanje. Uredba jasno veleva, da bi morala biti za projekt nad vrednostjo 500.000 evrov izdelana investicijska dokumentacija (DIIP, IP), a tega ni bilo. Te zadeve bi se morale analizirati in razdelati pred samo investicijo. In potem ste svetniki tisti, ki projekt sprejmete ali zavrnete.«

Koga bo bolela glava

Zakaj dokumenti niso bili izdelani in kdo je odgovorna oseba na občini, ki je vodila ta projekt, je zanimalo svetnika Mateja Hebarja. Opozoril je, da s hostlom niso odpravili težave ormoškega turizma, saj v njem ne more prenočiti avtobus obiskovalcev. Sprašuje se tudi, kako bodo v promet spravili sobe s šestimi in osmimi ležišči. »Zdaj vidimo vse pomanjkljivosti, na katere smo opozarjali pri sami gradnji. Konec koncev bomo imeli problem študenti, saj v dokumentu vsaj trikrat piše, da bi se morali izseliti. Pet, šest let smo bili brez prostorov. Po vsej državi se gradijo hostli z evropskimi sredstvi. Mi pa smo ga zgradili sami, z lastnimi sredstvi in brez kakršnegakoli papirja. In zdaj nas lahko vse glava boli, kako bomo to financirali naslednjih nekaj let,« je bil kritičen Hebar. Kolmaniču pa je še brez dlake na jeziku dejal: »Ne vem, kako si vedno znova upate odpirati teme, za katere je vaša stranka neposredno odgovorna.« Župan Vrbnjak je situacijo miril z besedami, da je zadeve zdaj treba rešiti. Kar se tiče prostorov ormoških študentov pa, da bi bilo resda najbolje, da ti postanejo del hostla (za potrebe gostinskega dela). V tem primeru bi po njegovih besedah študentom zagotovili ustrezne nadomestne prostore.

Štajerski tednik
»Ob vprašanju, kako bomo to financirali naslednjih nekaj let, nas lahko vse boli glava,« je bil kritičen Matej Hebar.

Hostel bi predelali v stanovanja

Danilo Kosi je ustrelil, da so za ta ponesrečeni projekt zaslužni nekdanji župan Alojz Sok in koalicija. Aktualnemu županu Danijelu Vrbnjaku pa je zabrusil: »Rekli ste, da imamo na mizi problem, in ga zdaj rešujemo. Del problema ste bili tudi vi, ko ste glasovali za ta projekt. Morali bi začeti kazenski pregon nad ljudmi, ki so šli v projekt brez dokumentacije (DIIP), brez uvrstitve v načrt razvojnega programa … Kaj se mi gremo?!« Kosi se s poslovanjem hostla, kot ga predvideva poslovni načrt, ne strinja: »Bolje bi bilo, če bi ta hostel preuredili v stanovanja. To ne bo nikoli rentabilno. Imamo skoraj milijon evrov vredno investicijo, ki bo delala izgubo. Mislim, da bi tukaj moral svoje narediti trg. Hostle gradijo zasebniki, ne pa občine. To ne gre. Odgovorni pa so, kot sem povedal: bivša koalicija – Nova Slovenija in SDS ter župan. In tega bo še več. Verjemite mi, še več problemov, ki so oziroma ste jih naredili, bo razkritih.« Župan Vrbnjak je hitel pojasnjevati, da je za projekt glasovala večina svetnikov; tudi on. »Če bi se pripravil poslovni načrt in bi se pokazali takšni negativni rezultati, bi se verjetno glasovalo drugače. So pa in levi in desni glasovali za to. Zdaj imamo problem, ki ga je treba rešiti.«