KAM ZA VIKEND?

Top ideje za izlete po čudovitih domačih biserih

Z.F.
4. 5. 2019, 09.19
Posodobljeno: 4. 5. 2019, 09.22
Deli članek:

Prvomajski prazniki so že za nami, a čaka nas še vikend, ki ga je pametno in smiselno prav tako dobro izkoristiti. Že veste, kako? Privoščite si enodnevni izlet po Sloveniji.

Dreamstime
Na Nanosu si oglejte lično Lovsko kočo Vojkovo ali pa se morda sprehodite do Cerkve svetega Hieronima.

Prvomajski prazniki so minili, kot bi mignil. A prihajajo sončni in vse toplejši dnevi, zato je prav, da začnemo razmišljati, kako in kje bi preživeli te prijetne vikende. Po navadi si želimo nekam daleč, kjer je res lepo, a veliko lepih in dih jemajočih krajev najdemo tudi pri nas. Preverite.

Kranjska Gora

Kam danes? Ste že bili v Kranjski Gori? Kraj ponuja ogromno možnosti za raziskovanje in enodnevni izlet, ki ga boste želeli še podaljšati. Zadnje čase je precej »popularen« naravni rezervat Zelenci, kjer lahko uživate ob smaragdno zelenem jezeru, na lesenem pomolu. Jezerce Zelenci se skriva takoj za vasjo Podkoren, na južni strani magistralne ceste. Kot zanimivost vam lahko povemo, da Zelenci pozimi ne zamrznejo, saj je njihova stalna temperatura, vse leto, okoli 6 stopinj Celzija. Privoščite si nepozabno zeleno doživetje. Pod Špikom pa si lahko ogledate tudi bisera slovenskega alpskega sveta – Zgornji in Spodnji Martuljkov slap. Moda se povzpnete celo na slap Peričnik in si tako privoščite sprostitev ob jezeru Jasna. Kranjska Gora torej ponuja številne možnosti za rekreacijo, od pohodništva in kolesarjenja pa vse do golfa.

Dreamstime
Šmartno je idilično mestece v Goriških brdih, ki je nekoč veljalo za vojaško utrdbo, danes pa je spremenjeno v romantično naselje. Mestece si nato oglejte še s 23-metrskega stolpa Gonjače.

Gremo na Nanos

Nanos po navadi opazujemo le iz daljave, ko se peljemo na morje. A poznospomladanski in prvi poletni dnevi so več kot idealna priložnost, da si ga ogledate od blizu in se nanj celo povzpnete. Na Nanos vodi več poti, vse od enostavnih, primernih za začetnike, do težjih in zahtevnejših. Ima več vrhov, med katerimi je najbolj priljubljen razgledni rob ob televizijskem oddajniku in Vojkovi koči. Razgled bo ob lepem vremenu prvovrsten, pot pa traja približno tri ure.

Dreamstime
Pot pod noge! Ne čakajte, obiščite skrite bisere Slovenije in uživajte v lepoti domačih krajev. (na fotografiji: Zelenci)

Goriška brda

Skoraj idilična ideja za izlet po Sloveniji so zagotovo Goriška brda. Čudovito naravo, posejano z vinogradi, smo tako Slovenci kot drugi turisti šele začeli odkrivati. V Brdih boste občutili preplet tradicije z zgodovino in sedanjostjo. Medse vas bodo sprejeli značilne arhitekturno zanimive vasi in gradovi, pričakujejo vas etnološke zanimivosti pa tudi prvovrstna kulinarika, ki jo zaokroža vrhunska vinska kapljica.