Spodletel poskus državnega udara

Disidenti so se zatekli na veleposlaništva, zoper Lopeza izdali nalog za aretacijo

S.R./STA
3. 5. 2019, 07.04
Posodobljeno: 3. 5. 2019, 07.10
Deli članek:

Vrhovno sodišče Venezuele je v četrtek odredilo ponovno aretacijo opozicijskega voditelja Leopolda Lopeza, ki se je po torkovi neuspešni vstaji zatekel v rezidenco španskega veleposlanika v Caracasu.

Reuters
Lopez se je zatekel k Špancem.

48-letni Lopez se je v torek prvič pokazal v javnosti po dveh letih hišnega pripora, in sicer skupaj s samooklicanim predsednikom države Juanom Guaidojem, s katerim sta skušala zanetiti upor vojske proti Maduru. Nekaj vojakov se je postavilo na stran upornikov, velika večina pa je ostala zvesta režimu in je zatrla proteste. 

V dveh dneh nasilja v torek in sredo so sicer po Venezueli skupaj umrli štirje ljudje, ranjenih pa jih je bilo več deset. Madurove varnostne sile so aretirale 150 ljudi. Lopez, ki je bil leta 2015 obsojen na 14 let zapora zaradi vzpodbujanja upora, se je zatekel k Špancem, k Brazilcem pa se je na veleposlaništvo zateklo okoli 25 vojakov, ki podpirajo Guaidoja. Španija je v četrtek zavrnila možnost izročitve Lopeza oblastem, ta pa je posredno priznal, da se torkovi dogodki niso razvili v pravo smer. Je pa zatrdil, da je bila to razpoka, ki se bo širila, dokler se jez ne bo zrušil. 

Maduro je v četrtek dobil nov izraz javne podpore obrambnega ministra Vladimirja Padrina, ki ga je svetovalec za nacionalno varnost ZDA John Bolton sicer skušal izpostaviti kot podpornika spremembe režima. "Potrjujemo zvestobo vrhovnemu poveljniku oboroženih sil, ki je naš edini predsednik Nicolas Maduro," je dejal Padrino. 

Venezuela je medtem v četrtek protestirala pri Washingtonu, naj zaščiti njeno veleposlaništvo v prestolnici ZDA. Vlada Donalda Trumpa je Madurove diplomate izgnala, vendar pa so v veleposlaništvu še vedno njegovi podporniki. V četrtek so jih zagovorniki opozicije skušali ponovno izgnati in prišlo je tudi do prerivanja.