Dramatične vremenske razmere

FOTO in VIDEO: Stari Grad po hudi uri z debelo točo obstal v ledenem oklepu

S.R.
29. 4. 2019, 14.02
Posodobljeno: 29. 4. 2019, 14.21
Deli članek:

Neugodne vremenske razmere, zaradi katerih so konec tedna zaškripali zobje marsikaterega Slovenca, v teh dneh pestijo tudi Hrvate.

Facebook/Grad Stari Grad
Toča je kot običajno veliko škodo povzročila predvsem kmetom.

S tem pa seveda tudi Slovence, ki so se za praznike odpravili proti morju. Že včeraj je Istro dodobra oklestila debela toča, ponoči in danes pa je hudo neurje zajelo dele Dalmacije.

Najslabše jo je kot kaže odnesel otok Hvar, zlasti domnevno najstarejše mesto na hrvaškem Stari Grad, ki se je po intenzivnem nočnem neurju s točo skoraj do opoldneva šibil pod plastjo ledu. V samo nekaj urah je na kvadratni meter padlo 30 litrov padavin, tako so poleg toče velike preglavice povzročili tudi hudourniki, ki so na obalo nosili prodnike in mulj.

Škode še niso uspeli oceniti, a je po navedbah županaAntonia Škarpeopustošila predvsem kmetijska zemljišča, povsem naj bi denimo uničila zgodnje poljščine, nasade sadja in zelenjave ter vinsko trto, zaradi česar bodo morda razglasili tudi naravno nesrečo. 

Sicer pa je na Velebitu zapadlo kar pol metra snega, saj se je istrsko deževje nad gorskim grebenom z dviganjem nadmorske višine in nižanjem temperature ponoči spremenilo v sneženje. Po slovenskih je tako pobelilo tudi hrvaške vrhove.