Napad v sinagogi

Rabin ostal brez kazalcev, zataknjena puška 19-letniku preprečila masovni pokol

A.S.
29. 4. 2019, 13.40
Posodobljeno: 29. 4. 2019, 14.23
Deli članek:

Rabin Yisroel Goldstein iz sinagoge v kateri je v soboto življenje izgubila ena oseba, tri so bile ranjene, je opisal kako se je napadalcu zataknila njegova polavtovmatska puška, kar je preprečilo nadaljni morilski pohod.

Facebook (osebni profil)
19-letni John Earnest.

Kot smo že pisali, je bila sinagoga Chabad of Poway, severno od San Diega v Kaliforniji, v soboto tarča še enega izmed terorističnih napadov.

Izgubil prsta, a rešil otroke

57-letni Yisroel Goldstein je eden izmed treh ranjencev. V napadu je ostal brez kazalcev in vseeno z javnostjo, manj kot en teden zatem, delil podrobnosti tragičnega dne. Povedal je, da je na sobotno jutro, ko je slišal hrup, odšel v dvorano za slavnostne bankete. Ko je vstopil, je videl 19-letnega oboroženega Johna Earnesta. V istem trenutku je rabin instinktivno dvignil obe roki, da bi se zaščitil. Strelec ga je zadel v dlani, pri čemer je Goldstein izgubil prsta.

Rabin navaja, da je zatem stekel na konec dvorane, kjer so bili zbrani otroci, med njimi tudi njegova hči. »Stekel sem, ne da bi sploh vedel, da sem ostal brez dveh prstov. Zbral sem vse otroke in jih spravil ven,« je povedal.

Lori Kaye (60), ki je z Goldsteinom ustanovila sinagogo, je v napadu izgubila življenje. Napadalec jo je ubil, ko je z lastnim telesom želela zaščititi rabina. Kot poroča CNN, je v sinagogo prišla, da bi molila za svojo pokojno mater, ki je umrla prejšnje leto. Na mesto zločina je kmalu po napadu  prišel tudi mož preminule Lori. Gilbert Kaye, ki je sicer zdravnik je poskušal oživeti Lori in omedlel, ko je uvidel, da gre za njegovo ženo.

34-letnega Almoga Pereza in 8-letno deklico so zadeli drobci šrapnelov.

19-letnika so navduševali drugi napadalci na verske objekte

Earnesta so priprli kmalu za zagrešenim zločinom. Strelski pohod se je zgodil točno 6 mesecev po napadu na sinagogo v Pittsburghu, v kateri je bilo ubitih 11 ljudi. Tragedija v Pittsburghu velja za najhujši antisemitski napad v ameriški zgodovini. 19-letnik je pred streljanjem objavil manifest, v katerem je zapisal, da sta ga za zločin navdušila napada na sinagogo v Pittsburghu in na mošejo v Novi Zelandiji. V slednjem je bilo prejšnji mesec ubitih 50 muslimanov.

Profi media
Rabin Yisroel Goldstein po napadu.