Angelski glas

Operna pevka preminula po težki bolezni

A.S.
25. 4. 2019, 11.40
Posodobljeno: 25. 4. 2019, 13.15
Deli članek:

Ameriška operna pevka Charity Tillemann-Dick, ki se je že z izdajo prvega albuma znašla na Billboardovi lestvici, je preminula pri 35 letih po dveh presaditvah pljuč.

Facebook (osebni profil)
Charity Tillemann-Dick

Charity, ki je odraščala v koloradskem Denverju z desetimi brati in sestrami, je že od otroških let rada pela. Kljub družinskim obiskom opere je Charity sprva stremela k politični karieri. Njen dedek Tom Lantos je po tem, ko je preživel holokavst, delal kot demokrat v poslanski zbornici. Tudi njen brat Tomicah Tilleman je pristal v političnih vodah, in sicer natančneje v uradu Hillary Clinton. Charity se je kljub družinski tradiciji odločila, da bo svojo karierno pot nadaljevala v glasbeni smeri.

Polno entuziazma je Charity leta 2004 pri zgolj 20 letih šokirala težka novica. Zdravniki so ji diagnosticirali pljučno hipertenzijo, redko in nevarno bolezen, zaradi katere bolnikom pešajo pljuča in srce. Bolniki od trenutka diagnosticiranja navadno ne živijo več kot pet let.

Zaradi posledic bolezni so Charity pet let po diagnozi dvakrat presadili pljuča. Sopranistka je bila po težkih operacijah v komi več kot mesec dni, medtem ko še dva meseca ni mogla dihati sama. Zatem je sledilo soočenje z oteženo hojo, govorom in prehranjevanjem. Kljub temu je pevka še vedno sledila svoji priznani glasbeni karieri. Z novim parom pljuč in prvim albumom se je leta 2014 znašla na Billboardovi lestvici.

Facebook (osebni profil)
Charity je nastopala v ZDA, Evropi in Aziji.

Poleg pevske kariere je bila Charity tudi predstavnica Združenja za pljučno hipertenzijo. Svojo zgodbo je med drugim z delila tudi z občinstvom v številnih TED govorih. "Komaj sem dihala, pa sem še vedno lahko pela. To je bil čudež," je pred leti za BBC povedala Charity. Nastopala je tako v ZDA, Evropi kot v Aziji.

Po hudi pljučni bolezni še kožni rak 

Leta 2015 se je operna pevka zopet srečala s hudim zdravstvenim problemom. Takrat je bila diagnosticirana z redko in agresivno obliko kožnega raka, ki je bil posledica vseh zdravil proti zavrnitvi, ki jih je jemala po presaditvi pljuč. Zdravljenje je tokrat vključevalo kemoterapijo, obsevanja in operacijo, vključujoč poseben operacijski postopek. Zdravniki so ji morali odstraniti tudi del obraznega živca, kar je vplivalo na mišično aktivnost na desni strani ust.

Odšla je izvrstna herojinja 

Družina pevke in njen mož Yonatan Doron so v sredo na družabno omrežje Facebook objavili: "Zjutraj so se zaprli življenjski zastori izvrstne herojinje" . Čeprav natančen vzrok smrti ni bil takoj znan, so bile posledice bolezni za Charity prehude.