Smrtna kazen

Usmrčen po 20 let starem zločinu

A.S.
25. 4. 2019, 10.41
Posodobljeno: 25. 4. 2019, 11.59
Deli članek:

V Teksasu so usmrtili enega izmed treh obtoženih za umor Jamesa Byrda. Morilci so leta 1998 žrtev pretepli, privezali na poltovorni avtomobil in ga vlekli po teksaških cestah, vse dokler ni zadnjič izdihnil.

Reuters
Takrat 24-letni John William King

V zgodnjih urah 7. junija 1998 so v Jasperju morilci na poti domov z zabave srečali temnopoltega Jamesa Byrda (49). Napadalci so žrtev zavezali na zadnji del poltovornega vozila in ga vlekli še nekaj kilometrov, vse dokler ni bil razčetverjen. Policija je našla določene dele Byrdovega telesa pred črnsko cerkvijo malo izven mesta, medtem ko so bili ostali raztreseni nekaj kilometrov stran.

Policijske enote so na poti po sledeh krvi našle vžigalnik z vrezanim vzdevkom Possum in črkami »KKK«, kar indicira pripadnost kukluksklanu. Vzdevek je s krajem zločina povezal Johna Williama Kinga (44) in druga dva morilca, ki sta mu pri krutem dejanju pomagala. Motiv za grozovit umor je rasna segregacija.

Reuters
Sestri umorjenega Jamesa Byrda, na obisku pri Obami leta 2009.

Čeprav je obtoženi John William King vložil številne pritožbe za odlog smrtne kazni, je v ponedeljek Teksaški odbor za pomilostitve in pogojne izpuste zadnjo prošnjo za 120 dnevni odlog usmrtitve, zavrnil. Kinga so usmrtili v sredo zvečer v teksaškem zaporu Huntsville. 

New York Times poroča, da je samooklicani rasist King, prvi obsojenec v zgodovini Teksasa, usmrčen zaradi umora z rasističnim motivom. Lawrence Russell Brewer, ki je sodeloval pri umoru Byrda, je bil usmrčen leta 2011, vendar je bil King obsojen pred njim. Tretjega obtoženca Shawna Allena Berryja so pomilostili smrtne kazni in trenutno služi doživljenjsko zaporno kazen. Berry s Kingom in in Brewerjem namreč ni delil prepričanja o nadvladi bele rase.

Tožilci so Kinga opisali kot vodjo moške skupine, ki je ubila Byrda. Med sojenjem so predali dodatne dokaze o njegovem sovraštvu usmerjenem proti temnopoltim ljudem. Eden izmed dokaznih dokumentov je bilo tudi pismo, ki ga je King v zaporu skušal predati sostorilcu Brewerju. Zapisal je: »Ne glede na izzid, smo se vpisali v zgodovino in bomo umrli s ponosom... Veliko arijske ljubezni, spoštovanja in časti, moj brat«. 44-letnik je želel začeti versko vojno, kjer bi belopolti posamezniki ugrabljali temnopolte in jih umorili. 

Nekdanji šerif Jasperja Billy Rowles je dejal, da je z usmrtitvijo Kinga skupnost lahko bolj pomirjena.

Texas Department of Criminal Justice
John William King