Poleti bo drago

Trump nalaga sankcije, kdo pa bo plačal višje cene bencina?

B.K.
25. 4. 2019, 10.34
Posodobljeno: 25. 4. 2019, 10.34
Deli članek:

Cene nafte se bodo poleti zvišale, ko v veljavo stopijo ameriške sankcije proti Iranu.

Profimedia
Bo potrebno delati zaloge?

Poletna avtomobilska sezona bo dražja od pričakovanj. Svetovne cene surove nafte so se dvignile po tem, ko je Bela hiša v ponedeljek sporočila, da ne bo podaljšala izjeme na izvoz iranske nafte. Ameriške sankcije proti Iranu so namreč doslej iz sankcij izvzele izvoz iranske nafte Kitajski, Indiji in še nekaterim drugim državam. Ta izjema se z majem konča, ZDA pa je ne bodo podljšale, poroča britanski časnik The Guardian.

Države, ki bi po uvedbi sankcij še vedno poslovale z Iranom bodo sedaj prav tako tvegale ameriške sankcije, zaradi česar lahko na trgu zmanjka okoli 20 odstotkov pomorske dobave surove nafte.  

Reuters
Donald Trump

Globalni proizvodnji nafte ob tem grozijo še sankcije, ki so jih ZDA naložile Venezueli, ki sedi na največjih znanih zalogah črnega zlata na svetu. Napetosti v Libiji pa bi lahko prekinile dobavo libijske nafte.

Zvišanje cen bi sicer lahko preprečile države članice naftnega kartela OPEC, če bi povišale proizvodnjo, a se nanje ne gre zanašati, saj visoke cene izvoznicam bolj godijo od nizkih. Ko so konec lanskega leta, ob ameriški napovedi sankcij povečale proizvodnjo, je ta rezultirala v preveliki količini ponudbe na trgu, kar je krepko znižalo cene.

Reuters
Sankcije proti Venezueli in Iranu bodo imele znaten vpliv na svetovni naftni trg.

Ob tem je nemogoče pričakovati, da bodo odjemalke popolnoma prenehale dobavljati iransko nafto, ki je cenejša in obema državama geografsko bližje.

Strokovnjaki investicijske banke Barclays tako ocenjujejo, da bo nafta WTI narasla čez 70 dolarjev za sodček in nad to mejo vztrajala celotno poletje. Danes se cena za sodček nafte WTI giblje pri slabih 66 dolajih za sodček.