Tali se led

Arktične ambicije Rusije: nadzor nad najkrajšo trgovsko potjo

B.K.
25. 4. 2019, 08.42
Posodobljeno: 25. 4. 2019, 08.43
Deli članek:

Iz Azije v Evropo še nikoli ni bilo tako blizu.

Profimedia
Ruska ledolomilka Pobedi.

Rusija bo s svojo protiletalsko obrambo popolnoma pokrila zračni prostor nad 5.600 kilometrov dolgo severno pomorsko potjo, navedbe neimenovanih virov iz ruskega obrambnega ministrstva povzema portal Russia Beyond SI. Omenjena pot ima izjemne trgovinske potenciale, saj je mnogo krajša od trenutne, ki poteka preko Indijskega oceana, Rdečega morja in Sredozemlja. Arktika je zato velikanskega strateškega pomena za Rusko federacijo, ki si želi zagotoviti popoln nadzor nad trgovsko potjo. V ta namen na arktične otoke dostavlja protizračne sisteme S-400 in Pancir-S.

Profimedia
Hrabro skozi zamrznjene vode.

Pot, ki trenutno še ni plovna za komercialne ladje, bo v prihodnosti zaradi višanja temperatur plovna vse leto. Zaradi podnebnih sprememb se območje večnega ledu oddaljuje od kopnega, kar postopoma ustvarja vse boljše pogoje pogoje za izkoriščanje arktične pomorski poti v trgovske namene, še piše Russia Beyond.

Ruska vojska sicer nima večjih problemov z nadzorom arktike, tam je skoraj brez konkurence in tako bo očitno ostalo še dolga leta. Rusija ima namreč daleč največ ledolomilcev na svetu. Trenutno premore vsaj 44 operativnih ledolomilnih ladij, od tega štiri "težke". Še 11 jih je trenutno v fazi gradnje, vsaj štiri pa so še načrtovane, kažejo podatki ameriške obalne straže. Za primerjavo: Združene države Amerike imajo samo štiri operativne ledolomilke, od tega eno težko, še tri pa nameravajo zgraditi v prihodnjih letih. Finska jih premore 10, a nobene težke, Kanada in švedska sedem, Danska štiri, Kitajska tri, Estonija dve, po eno pa še Norveška, Avstralija, Nemčija, Čile, Japonska, Južna Koreja, Južna Afrika, Latvija in Argentina. Rusija je prav tako edina svetovna država, ki je razvila ledolomilke na jedrski pogon. Trenutno je operativnih pet tovrstnih ladij.

Profimedia
Ruska ledolomilka Pobedi (levo) praznuje 50 let.

Rusko arktično aktivnost budno spremljajo ostale severne države in severnoatlantska vojaška zveza Nato. V zadnjih letih se je na tem območju povečala prisotnost izvidniških letal pa tudi izvidniških ladij. Ruska vlada zato zdaj razmišlja, da bi uvedla nova pravila za vstop tujih vojaških plovil v območje, ki ga sedaj nadzoruje, po katerih bi posadke tujih ladij morale za trajanje plovbe skozi severno trgovsko pot, na krov pustiti pripadnike ruske vojne mornarice.