Neumnost

Obogatel z bitcoini, postavil plavajočo hišo v morju, zdaj mu grozi smrtna kazen

B.K.
25. 4. 2019, 11.51
Posodobljeno: 25. 4. 2019, 11.52
Deli članek:

Trgovec z bitcoini je ob obali Tajske postavil plavajočo hišo in si tako hotel zagotoviti avtonomijo. Tajske oblasti so hiško uničile, možakarju pa grozi smrtna kazen.

Reuters
Tajska kraljeva mornarica.

Ameriški špekulant Chad Elwartowski je zaslužil z investicijami v kriptovalute, za pridobljeni denar pa je, približno 14 morskih milj od tajske obale, postavil plavajočo 'hiško', s katero je sebi in svoji tajski partnerki Supranee Thepdet želel zagotoviti avtonomijo od zakonodaj držav. Hiška je bila namreč zasidrana v mednarodnih vodah.

To ni prepričalo tajskih oblasti, ki so v ponedeljek bivališče privlekle na obalo in jo razmontirale. Par je bil obtožen kršenja tajske suverenosti, za kar je zagrožena smrtna kazen ali dosmrtna ječa, poroča portal Business Insider. Tajske oblasti so prav tako Elwartowskemu odvzele vizo. Zmotil jih je najverjetneje zapis na socialnih omrežjih, kjer sta Elwartowski in Thepdet razglasila "avtonomijo od vseh sodišč in vseh držav, tudi Tajske," je dejal admiral tajske kraljeve mornarice Vithanarat Kochaseni. Oblasti so zapis interpretirale kot "napad na tajsko neodvisnost," je še dejal admiral.

Para ni bilo 'doma', ko so na vrata potrkali vojaki kraljeve mornarice. Oblasti ju še niso izsledile, a so prepričane, da se nahajata nekje na celini. Elwartowski, ki so mu medtem že ukinili vizo, se je sicer po poročanju ameriškega medija SkyNews oglasil, pregon pa označil za "smešen." "Nekaj tednov sva živela v plavajočem čolnu, sedaj pa naju Tajska želi mrtva. Strah naju je za življenja. Res nisva mislila, da delava kaj narobe."

Žogica je zdaj na igrišču njunih odvetnikov, ki bodo skušali s tajskimi oblastmi priti do razumnega dogovora.