Topel sprejem

Putin in Kim Džong-un sklenila krepitev odnosov med državama

A.S./STA
25. 4. 2019, 08.41
Posodobljeno: 25. 4. 2019, 08.51
Deli članek:

Ruski predsednik Vladimir Putin in severnokorejski voditelj Kim Džong-un sta se danes sestala na prvem vrhu. Ob začetku srečanja je Putin Kimu dejal, da podpira sedanja prizadevanja za omilitev napetosti na Korejskem polotoku in izrazil željo po krepitvi gospodarskih odnosov med državama. Kim pričakuje pomemben dialog o Korejskem polotoku.

Reuters
Srečanje v Vladivostoku.

Predsednika sta si v roke segla na otoku Ruski blizu pristanišča mesta Vladivostok. Putin je pozdravil prizadevanja Severne Koreje za normalizacijo odnosov z ZDA in dialog z Južno Korejo. "Prepričan sem, da bo vaš današnji obisk v Rusiji pomagal pri boljšem razumevanju možnih načinov za rešitev razmer na Korejskem polotoku, kaj lahko naredimo skupaj in kaj lahko stori Rusija za podporo pozitivnega procesa, ki trenutno poteka," je dejal Putin ob začetku srečanja na ruskem Daljnem vzhodu. 

Kim Džong-un je izrazil pričakovanje, da bosta imela z ruskim kolegom pomemben dialog o razmerah na Korejskem polotoku. Izrazil je prepričanje, da bo njuno srečanje "zelo koristno za razvoj zgodovinskih odnosov med državama, ki sta dolgo prijateljici in imata zgodovino, v bolj trdne in stabilne odnose". 

Vrh pomeni prvo srečanje Kima s katerim od tujih voditeljem po srečanju z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom februarja v Hanoju, ki ni prineslo dogovora. Pjongjang je trenutno v diplomatski slepi ulici z Washingtonom glede jedrskega vprašanja in si želi tudi zato obnoviti vezi z zgodovinsko zaveznico Moskvo.

Topel sprejem

Kim Džong-una so že v sredo ob prihodu pozdravili ruski. Korejskega predsednika je ob prihodu, preden je stopil v avto obdan z varnostniki, zabavala godalna skupina.

Reuters
Korejskemu predsedniku je ob prihodu igrala godalna skupina.