Brexit

Škotska v primeru brexita v nov referendum o neodvisnosti

B.K./STA
24. 4. 2019, 21.42
Deli članek:

Škotska premierka Nicola Sturgeon je danes napovedala, da želi do leta 2021 organizirati nov referendum o neodvisnosti Škotske, če bo Združeno kraljestvo izstopilo iz Evropske unije. V ta namen bo kmalu predstavila tudi zakonodajo, ki bo postavila pravila za nov referendum.

Profimedia
Škotska premierka Nicola Sturgeon

"Odločitev med brexitom in prihodnostjo Škotske kot neodvisni evropski državi bi morali ponuditi v času mandata tega parlamenta," je danes škotskim poslancem dejala Nicola Sturgeon. Naslednje parlamentarne volitve na Škotskem so napovedane za leto 2021.

Ocenila je, da vladni sistem v Londonu ne služi interesu Škotske in da bodo ljudem zagotovili možnost referenduma o neodvisnosti. Ob tem je dodala, da je sicer trenutno primarni cilj zaustaviti brexit, poroča britanski BBC.

Sturgeonova se sicer zaveda, da bi pred izvedbo referenduma potrebovala soglasje britanske vlade. V Londonu ponovnemu referendumu o neodvisnosti nasprotujejo, to stališče je danes ponovil predstavnik vlade.

Na prvem referendumu o neodvisnosti te britanske dežele leta 2014 je 55 odstotkov Škotov glasovalo proti neodvisnosti. Na referendumu o brexitu leta 2016 pa je za obstanek Združenega kraljestva v EU na Škotskem glasovalo 62 odstotkov ljudi.