Denarna kazen

Omalovaževanje Putina je drago plačal

A.S.
24. 4. 2019, 13.47
Posodobljeno: 24. 4. 2019, 14.08
Deli članek:

Rusko sodišče je sprejelo prvo sodbo v skladu z novim zakonom, ki kaznuje žalitev oziroma "eklatantno nespoštovanje" državnih simbolov in oblasti.

Reuters
Vladimir Putin

Ruski poslanci so pred kratkim sprejeli predlog zakona, ki uvaja restrikcije za spletne medije in kaznuje vsakogar, ki žali rusko oblast. Jurij Kartižev je prvi kaznovani državljan po tem zakonu. V dveh objavah na spletnem omrežju Vkontakte je predsednika Vladimirja Putina označil kot »fantastično rit«.

Kot poroča Moscow Times, je sodišče v mestu Čudovo, v regiji Novgorod, ki je od Moskve oddaljena približno 570 kilometrov, Kartiževa proglasilo kot krivega in ga oglobilo z denarno kaznijo v višini približno 500 evrov. Sporna zapisa je obtoženi objavil 31. marca, dva dni zatem, ko je zakon stopil v veljavo.

Žalil Putina in družbeno moralo 

Objavi "žalita človekovo dostojanstvo, družbeno moralo in izražata jasno nespoštovanje zoper družbo, državo in vladnim organom Ruske Federacije," je navedeno v sodbi.

Kritiki trdijo, da je zakon, v skladu s katerim se tovrstni prekrški kaznujejo z denarno kaznijo, pri povratnikih tudi s 15 dnevnim priporom, v nasprotju s svobodo govora.

Rusi z ironično zahvalo Putinu

Številni uporabniki družabnega omrežja Twitter so se kmalu po tem, ko je bila objavljena presojo sodišča, ironično zahvaljevali ruskemu predsedniku. Kot še poroča Moscow Times, so med drugimi zapisali zahvale za visoke davke, predraga in nedostopna zdravila, degradacijo znanosti in izobraževanja, razprodajo državne srebrnine, itn.