Teroristični napadi

Smrtni davek vse višji, umrlo 207 ljudi: "Tako se lahko obnašajo le živali"

T.L.
21. 4. 2019, 15.55
Posodobljeno: 21. 4. 2019, 21.43
Deli članek:

Poleg policijske ure, ki je razglašena do šeste ure zjutraj, je vlada ukinila dostop do družbenih medijev in aplikacij za pošiljanje sporočil, saj želijo s tem preprečiti širjenje lažnih novic.

Reuters
Serija osmih napadov je odjeknila na velikonočno nedeljo.

Po grozljivi seriji terorističnih napadov na Šrilanki, v katerih je umrlo 207 ljudi, 400 pa jih je bilo ranjenih, so oblasti že prijele sedem ljudi. Dva človeka so aretirali v Dematagodi, delu Kolomba, v katerem se je zgodil predzadnji, sedmi napad. V tem napadu so umrli trije policisti.  

Nadškof šrilanške prestolnice Kolombo, kardinal Malcolm Ranjith, je oblasti pozval, da brez usmiljenja kaznujejo odgovorne za napade, saj "se tako lahko obnašajo le živali".  

"Pozivam vse prebivalce Šrilanke, naj ne jemljejo pravice v svoje roke ter da vzdržujejo mir in stabilnost v državi," je še dejal novinarjem.

Reuters
Prazne ulice, v glavnem mestu namreč velja policijska ura.

Vlada je sporočila, da so za večino od osmih napadov krivi samomorilski napadalci.

Namestnik šrilanškega obrambnega ministra Ruwan Wijewardene je že dejal, da so identificirali krivce in da bodo sprejeli vse ukrepe proti vsem skrajnim skupinam, ki delujejo v državi.

"Ne bomo dali priložnosti za delovanje tem skrajnim skupinam in da počnejo, kar so počele v zadnjih nekaj dneh," je napovedal in dodal, da bodo ustrezno ukrepali proti vsem, in to ne glede na versko pripadnost.  

Reuters
Šrilanške oblasti serijo eksplozij obravnavajo kot teroristični napad

Poleg policijske ure, ki je razglašena do šeste ure zjutraj, pa Sky New še poroča, da je vlada ukinila dostop do družbenih medijev in aplikacij za pošiljanje sporočil, saj želijo s tem preprečiti širjenje lažnih novic.

Za zdaj ni nihče prevzel odgovornosti za napade. Je pa glede na dokumente, v katere je imela vpogled francoska tiskovna agencija AFP, prvi mož šrilanške policije Pujuth Jayasundara pred desetimi dnevi pristojnim službam poslal opozorilo, da samomorilski napadalci načrtujejo napade na pomembne cerkve, poroča STA. "Tuja obveščevalna služba je poročala, da NTJ načrtuje samomorilske napade na pomembne cerkve kot tudi na indijsko predstavništvo v Kolombu," piše v obvestilu. NTJ je radikalna muslimanska skupina, ki je povezana z lanskim uničevanjem budističnih kipov na Šrilanki.

Profimedia
Šrilanške oblasti serijo eksplozij obravnavajo kot teroristični napad.