Serija eksplozij

Osem eksplozij in okoli 160 mrtvih: zaenkrat ni podatkov, da so med žrtvami Slovenci

T.L.
21. 4. 2019, 08.30
Posodobljeno: 21. 4. 2019, 12.18
Deli članek:

Serija eksplozij je stresla Šrilanko. Umrlo je več kot 160 ljudi, okoli 400 pa jih je poškodovanih.

Reuters
Hotel Shangri-La

Po seriji napadov so oblasti na območju celotne države vedle policijsko uro. Sprva so načrtovali, da naj bi se začela ob 18. uri po krajevnem času (ob 14.30 po srednjeevropskem času), nato pa so si premislili in je stopila v veljavo nemudoma. 

Najmanj 158 ljudi je izgubilo življenje v seriji eksplozij, ki so na Šrilanki stresle cerkve in hotele s petimi zvezdicami v središču glavnega mesta Kolombo. Policija je sporočila še, da je bilo ranjenih okoli 400 ljudi.

Po prvih šestih pa je kmalu v Kolombu, v hotelu v južnem predmestju šrilanške prestolnice Dehiwala, počilo še enkrat. Umrli sta dve osebi. Kmalu zatem je po poročanju STA v Orugodawatti, severnem predmestju Kolomba, odjeknila še ena eksplozija. Policija za zdaj ni sporočila, kaj je bila tarča napada.

To pomeni, da je skupno Šrilanko streslo osem eksplozij. Med mrtvimi v Kolombu je več deset tujih državljanov, so viri v bolnišnici povedali za britanski BBC. Agencija AFP poroča, da je umrlo 35 tujcev. 

Reuters
Šrilanko je stresla serija eksplozij.

STA poroča, da slovensko zunanje ministrstvo za zdaj nima informacij, da bi bili med žrtvami tudi slovenski državljani

Šrilanški premier že sestankuje z vodji kopenske vojske, mornarice in zračnih sil. Izjavo za javnost naj bi podali v kratkem. Na krvodajalskih lokacijah je velika gneča, ljudi, ki elijo dati kri, pa je tako veliko, da jih mora osebje zavračati. 

Reuters
Odjeknilo je več eksplozij.

Eksplozije so odjeknile v treh katoliških cerkvah kot tudi v treh luksuznih hotelih v Kolombu - Shangri La, Cinnamon Grand in Kingsbury. Prvi eksploziji naj bi odjeknila v cerkvi sv. Antona v Kolombu in sv. Sebastjana v mestu Negombo. Kmalu je policija potrdila še štiri druge eksplozije v hotelih in še eno v cerkvi v mestu Batticaloa.

Po prvih poročilih naj bi ob istem času odjeknilo šest eksplozij. Odgovornosti za napade za zdaj ni prevzel še nihče, so pa se na Šrilanki v zadnjem času bali vrnitve pripadnikov poražene Islamske države iz bojišč v Siriji.