Spremembe Zakona

Že eno pivo bo preveč, višje tudi kazni za telefoniranje

Mirko Vorkapić
20. 4. 2019, 20.24
Posodobljeno: 20. 4. 2019, 20.25
Deli članek:

Na ministrstvu za infrastrukturo so potrdili, da so v pripravi spremembe zakona o pravilih v cestnem prometu, ki naj bi vključile tudi morebitne spremembe na področju problematike vožnje pod vplivom alkohola ter večje kazni za uporabo mobilnega telefona med vožnjo.

Profimedia
Obetajo se spremembe v zakonodaji.

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je med ključnimi spremembami, ki jih bo prinesel predlog, poleg znižanja dovoljene vrednosti alkohola v krvi omenila tudi bistveno ostrejše sankcije za uporabo telefona med vožnjo ter prilagoditev sekcijskega umirjanja hitrosti. Vozniki, ki sicer vozijo z dovoljeno količino alkohola v krvi, pogosto povzročijo prometne nesreče, je pojasnil Igor Velov, direktor Agencije za varnost prometa (AVP), ki je tudi predlagala znižanje tolerance z 0,24 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka na le 0,1 miligrama. To tudi pomeni, da boste, če boste popili eno pivo, že uradno pijani.

Pridržanje

Z novim zakonom bodo po vzoru nekaterih evropskih držav odpravljene tudi nekatere izjeme. Pijani voznik se je namreč lahko izognil pridržanju do streznitve, če mu je bil odrejen začasni zaseg vozila, če je imel zagotovljen prevoz ali pa če je postopek potekal v bližini njegovega prebivališča. Z novim zakonom omenjeni »zasilni izhodi« odpadejo, saj se bo voznik znašel v pridržanju.

Bobo
Ministrica Alenka Bratušek je spregovorila o novostih v zakonu o pravilih v cestnem prometu.

Zvišanje kazni za uporabo mobilnika

Na ministrstvu za infrastrukturo zaradi vse večje razširjenosti uporabe mobilnih telefonov med vožnjo in premajhnega zavedanja o posledicah predlagajo spremembo 35. člena ZPrCP. Do zdaj je bila kazen 120 evrov, novi predlog pa predvideva 250 evrov in 3 kazenske točke.

Otroški sedeži

Na ministrstvu so pregledovali tudi športnovzgojne kartone otrok. Zakaj? Zanimalo jih je, ali morajo mladoletniki, visoki manj kot 150 centimetrov, res sedeti v otroških sedežih. Po preučitvi statističnih podatkov in ugotovljenih fizičnih lastnostih otrok se je meja znižala za 10 centimetrov. Odslej mora biti otrok, ki je manjši od 140 centimetrov, zavarovan z zadrževalnim sistemom, ki je primeren fizičnim lastnostim otroka. Višji od 140 centimetrov se lahko zavarujejo z varnostnim pasom za odrasle.

Druge spremembe

Občinski redarji, ki so do zdaj lahko prižigali le rumeno svetilko, bodo dobili modre luči in sireno. Uvedeno bo tudi območje skupnega prometa. Gre za območje, ki si ga delijo vozniki motornih vozil, pešci in kolesarji. Na cesti pa se bodo pojavila tudi avtonomna vozila, ki bodo sicer med vožnjo morala biti označena. Vozila, ki imajo možnost vožnje brez posredovanja voznika, bodo lahko vozila s hitrostjo 50 kilometrov na uro, na hitrih cestah in avtocestah pa s hitrostjo 100 kilometrov na uro.


KAZNI:

SLOVENIJA:
UPORABA MOBILNEGA TELEFONA: 120 evrov (predlog: 250 evrov)
DOVOLJENA VREDNOST ALKOHOLA: 0,5 promila (predlog: 0,2 promila), kazni: od 300 do 1200 evrov ter odvzem vozniškega dovoljenja
PREKORAČITEV HITROSTI V NASELJU: od 40 do 1200 evrov ter odvzem vozniškega dovoljenja

HRVAŠKA
UPORABA MOBILNEGA TELEFONA: 130 evrov
DOVOLJENA VREDNOST ALKOHOLA: 0,5 promila
PREKORAČITEV HITROSTI V NASELJU: od 40 do 2020 evrov (ali 60 dni zapora) ter 3 kazenske točke

AVSTRIJA
UPORABA MOBILNEGA TELEFONA: 100 evrov
DOVOLJENA VREDNOST ALKOHOL: 0,5 promila
PREKORAČITEV HITROSTI V NASELJU: od 29 do več kot 150 evrov ter odvzem vozniškega dovoljenja

MADŽARSKA
UPORABA MOBILNEGA TELEFONA: od 36 do 72 evrov
DOVOLJENA VREDNOST ALKOHOLA: 0,0 promila
PREKORAČITEV HITROSTI: od 93 evrov