Na sodišču

17 spornih komentarjev: bebavec, drkec, izmeček, svinger, kopalni mojster

Boris Blaić, Dolenjski list
21. 4. 2019, 07.30
Deli članek:

Komentator »odgovornost« je med registracijo navedel e-naslov, ki je skoraj enak zasebnemu naslovu nekdanjega direktorja občinske uprave v Žužemberku, in njegovo zasebno telefonsko številko.

Dreamstime
Bi lahko nekdo zlorabil tudi Grosove podatke?

Od marca 2014 do junija 2015


V obdobju od marca 2014 do junija 2015 je komentator na spletnih straneh Dolenjskega lista pod psevdonimom »odgovornost« objavljal številne žaljive komentarje.

Na pobudo zasebnega tožilca Darka Puclja se je v ponedeljek na novomeškem okrožnem sodišču začela glavna obravnava zoper nekdanjega direktorja žužemberške občinske uprave Jacquesa Grosa, ki ga Pucelj obtožuje kaznivih dejanj razžalitve in žaljive obdolžitve.

17 SPORNIH KOMENTARJEV

Pucelj Grosa obtožuje, da je od marca 2014 do junija 2015 na spletnih straneh Dolenjskega lista pod psevdonimom »odgovornost« objavljal številne žaljive komentarje, v katerih Puclja, ki je na lokalnih volitvah leta 2014 kandidiral za žužemberškega župana, zaničljivo imenuje drkec, politkomisar, bebavec, izmeček, svinger, kopalni mojster s Trških njiv ... Označuje ga tudi za »mentalno nesposobnega«, za člana oziroma vodjo »ovaduške in polpismene bande« ter »bolno, sprevrženo osebo«. Spet v drugih komentarjih – Pucelj jih je v tožbo vključil 17 – mu očita, da je občini Žužemberk naredil veliko škodo, da je, ko je bil še v službi na Centru za socialno delo Novo mesto, v delovnem času pripravljal ovadbe, da je ob tem zamujal z izdajanjem odločb in da je v času, ko je še delal na Občini Žužemberk, »baje zafural vse razpise«.

B.B./Dolenjski list
Darko Pucelj je vložil zasebno tožbo.

PUCELJ TEGA NI PRIČAKOVAL

Ko je Pucelj na podlagi sodne odredbe v začetku leta 2016 od Dolenjskega lista pridobil podatke o uporabniku »odgovornost«, je ugotovil, da se je uporabnik registriral prek uporabe e-naslova jacques.gros1@gmail.com in pri tem navedel tudi zasebno GSM-številko Jacquesa Grosa. »Tega, da bi komentarje lahko pisal on, niti v sanjah nisem pričakoval,« je sodnici Betki Šimc povedal Pucelj in poudaril, da mu je bila s komentarji povzročena velika osebna škoda. »Še danes sem prizadet, saj je Žužemberk majhen kraj. Poleg tega sem utrpel politično škodo, saj sem leta 2010 kot županski kandidat dobil nekaj več kot tisoč glasov, leta 2014 pa več kot pol manj,« je povedal na sodišču.

B.B./Dolenjski list
Jacques Gros naj bi pisal žaljive komentarje.

GROS DEJANJ NE PRIZNA

Gros krivde ne priznava: »Komentarjev nisem pisal jaz. Moja telefonska številka je javno objavljena v telefonskem imeniku, e-naslov, ki je bil uporabljen za registracijo uporabniškega imena osebe »odgovornost«, pa bi lahko ustvaril kdorkoli.« Na vprašanje sodnice, zakaj bi to kdo storil, je Gros dejal, da je bil to čas volitev in je morda kdo na tak način želel narediti škodo, saj je bil takrat desna roka župana Franca Škufce. Na vprašanje, ali je bil s Pucljem kdaj v konfliktu, je odgovoril, da ne, da pa je včasih prišlo do kakšnega manjšega nesporazuma. Na primer takrat, ko je Pucelj na občinsko volilno komisijo zaradi odstranitve transparenta prijavil enega od občinskih uslužbencev, Gros, sicer diplomirani pravnik, pa je sodelavcu takrat pomagal pri pisanju zagovora.

VSTOPIL BO TUDI GOOGLE

Sodišče bo do naslednje obravnave od družbe Google poskušalo pridobiti podatek o tem, kdo in kdaj je ustvaril e-naslov, ki ga je za registracijo na strani Dolenjskega lista uporabil komentator »odgovornost«, pa tudi, kdo in kdaj je ustvaril e-naslov, ki ga je kot svojega zasebnega na obravnavi navedel Gros. Angažiralo bo tudi izvedenca računalniške stroke, ki bo prek zbranih IP-številk poskušal ugotoviti, kdo je lastnik računalnikov, s katerih so bili žaljivi komentarji oddani.