Britanska zmeda

Pred Mayevo težki časi, Bruselj pa se veseli odmora od brexita

T.L./STA
11. 4. 2019, 16.54
Posodobljeno: 11. 4. 2019, 17.05
Deli članek:

Mayeva napovedala nadaljevanje prizadevanj za potrditev sporazuma z EU.

Profimedia
Theresa May

Britanska premierka Theresa May je danes napovedala, da se bo še naprej pogovarjala z opozicijskimi laburisti, da bi dosegla potrditev ločitvenega dogovora z EU v britanskem parlamentu. V nastopu pred poslanci v Londonu je obenem znova izrazila nasprotovanje novemu referendumu o brexitu.

Potem ko so se voditelji 27 članic EU in Mayeva ponoči dogovorili o prožni preložitvi brexita do 31. oktobra, je premierka danes nastopila v britanskem parlamentu, ki je doslej že trikrat zavrnil izstopni dogovor z EU. Po tretji zavrnitvi je Mayeva začela pogovore z laburisti, da bi le dosegla potrditev.

"Verjamem, da mora Združeno kraljestvo kar se da hitro EU zapustiti z dogovorom," je dejala. "Časovnica je jasna. Verjamem, da moramo zdaj pospešiti napore za dosego konsenza o dogovoru, ki je v nacionalnem interesu," je dodala.

Priznala je, da dogovora ne bo enostavno doseči in da bo na obeh straneh - vladni in laburistični - potrebna pripravljenost kompromis.

Poslance je še spomnila, da bi hitra potrditev dogovora pomenila, da Veliki Britaniji ne bi bilo treba izvesti evropskih volitev.

Če bo Združeno kraljestvo iz EU dogovor potrdilo do 22. maja, namreč volitev ne bo, v nasprotnem primeru pa bodo morali tudi Britanci na evropske volitve.

Vodja laburistov Jeremy Corbyn pa je bil danes znova kritičen do premierke. Novo preložitev brexita je označil za "diplomatsko napako" in enega od "mejnikov napačnega ravnanja vlade v procesu celotnega brexita".

Bruselj na odmor od brexita

Evropska komisija si jemlje odmor od brexita, je danes v Bruslju poudaril njen glavni govorec Margaritis Schinas. "V tej hiši zdaj jemljemo odmor od brexita. Vračamo se k pozitivni agendi," je dejal po posebnem vrhu EU o brexitu, ki se je dogovoril za drugo preložitev brexita, tokrat do konca oktobra. 

Eden od glavnih namenov daljše preložitve brexita je, da se unija izogne stalnemu izrednemu stanju in grožnjam neurejenega brexita ter da se znova posveti drugim perečim temam, pomembnim za prihodnost. 

Odlog je sicer za polovico krajši, kot je iz omenjenega razloga želel predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, vendar v Bruslju menijo, da je to dovolj, da se poišče ustrezna rešitev. 

Britanska premierka Theresa May sicer še vedno izpostavlja namero, da britanski parlament ločitveni sporazum potrdi pred evropskimi volitvami, tako da Združenemu kraljestvu ne bi bilo treba izvesti teh volitev. 

Če se to ne bo zgodilo, morajo Britanci na evropske volitve, saj se bodo le tako izognili neurejenemu brexitu. Ob tem nekateri izpostavljajo vprašanje, kako je mogoče, da bo mandat evropskih poslancev iz Britanije ob izstopu države iz unije preprosto končan. 

To urejajo pogodbe EU, ki veljajo za članice. Dokler je Britanija članica unije, zanjo veljajo vse pravice članice, tudi ko gre za britanske predstavnike v institucijah. Ko ni več članica, pogodbe zanjo ne veljajo več, tako preprosto je to, je pojasnil Schinas.