Nove smernice

Novo navodilo slovenske Cerkve: vsak sum spolne zlorabe naj se prijavi

T.L./STA
11. 4. 2019, 17.38
Posodobljeno: 11. 4. 2019, 17.46
Deli članek:

Slovenski škofje izdali navodilo o uveljavljanju ničelne stopnje tolerance do spolnih zlorab.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Slovenski škofje so na današnji seji stalnega sveta Slovenske škofovske konference sprejeli navodilo o uveljavljanju ničelne stopnje tolerance do spolnih zlorab, ki od vseh verskih delavcev zahteva prijavo suma kaznivega dejanja spolne zlorabe na policijo oz. državno tožilstvo. Obžalovali so kazniva dejanja, ki so jih storili nekateri duhovniki.

Prijava ne glede na čas dogodka

Navodilo med drugim vsem škofom, duhovnikom, diakonom, redovnikom in redovnicam ter ostalim verskim uslužbencem Katoliške cerkve v Sloveniji nalaga dolžnost, da centru za socialno delo, policiji ali državnemu tožilstvu v najkrajšem možnem času naznanijo vsak sum, indic ali informacijo o spolni zlorabi, s katero je soočen pri opravljanju verske dejavnosti, in sicer ne glede na čas dogodka.

Prav tako so vsi verski uslužbenci dolžni ves čas dejavno sodelovati pri preiskavi državnih organov suma spolne zlorabe. Preden ne s sumom ali informacijo o spolni zlorabi seznanijo državnih organov, tudi ne smejo začeti nobene oblike cerkvene preiskave spolne zlorabe, določa navodilo.

Škofje obžalujejo

Kot so zapisali na spletni strani Slovenske škofovske konference (SŠK), so škofje na seji stalnega sveta, na kateri so sprejeli omenjeno navodilo, obžalovali kazniva dejanja, ki so jih storili nekateri duhovniki in s tem prizadeli žrtve, njihove družine in vernike. Hkrati so podprli stališče papeža Frančiška za skupno zavezanost ničelni stopnji tolerance do vseh oblik spolnega nasilja, "se dosledno zavzeli za zaščito otrok in izrazili podporo tako žrtvam spolnih zlorab kot tudi vsem duhovnikom in pastoralnim delavcem, ki požrtvovalno delajo z mladimi", so zapisali.

Seja stalnega sveta SŠK je bila posvečena prav zaščiti otrok v Katoliški cerkvi. Na seji so se škofje med drugim srečali s člani ekspertne skupine za reševanje spolnih zlorab pri SŠK, pri čemer jim je predsednik skupine Alojz Milharčič predstavil letno poročilo o delovanju. Član komisije Andrej Naglič je podal priporočila za zaščito otrok in učinkovitejšo obravnavo sumov spolnega nasilja v Cerkvi, članica Alenka Klemenc pa je predstavila psihološko-svetovalni pomen delovanja skupine.

Na pobudo SŠK so se škofje sestali tudi z višjim kriminalističnim inšpektorjem Generalne policijske uprave Gorazdom Jesenkom, ki jim je predstavil področje spolnih deliktov ter odgovoril na postopkovna in pravna vprašanja s področja zaščite otrok.