Po tridesetih letih

Sudanski diktator je klecnil

G.G./STA
11. 4. 2019, 13.45
Posodobljeno: 11. 4. 2019, 13.48
Deli članek:

Po večmesečnih protestih v Sudanu je odstopil sudanski predsednik Omar al Bašir, so potrdili vladni viri v Kartumu.

Reuters
Ljudstvo je v deliriju.

Na tisoče ljudi se je že zgrnilo na ulice Kartuma, kjer pozdravljajo padec 30-letnega Baširjevega režima. Tanki so obkolili njegov urad, blokirani so nekateri ključni mostovi, ki vodijo do prestolnice.

Po poročanju CNN je Bašir v hišnem priporu in pod strogim nadzorom. Kot poroča arabska televizijska mreža Al Jazeera, potekajo posvetovanja o ustanovitvi prehodnega sveta.

Vojaki na ulicah z dvignjenimi rokami izražajo solidarnost s sudanskim ljudstvom. Ljudje plešejo in pojejo na ulicah ter vzklikajo: "Nova doba, nov narod".

Protestniki so danes vdrli v zgradbe obveščevalnih služb v dveh mestih na vzhodu Sudana, potem ko so uradniki zavrnili izpustitev političnih zapornikov.

Reuters
Sudanski predsednik Omar al Bašir naj bi bil v hišnem priporu.

Zdržal je 30 let

Po večmesečnih protestih je februarja Bašir razpustil vlado in za eno leto razglasil izredne razmere v državi. Kljub temu so se protesti nadaljevali.

Bašir, ki je v Sudanu vladal 30 let, potem ko je leta 1989 z državnim udarom prevzel oblast, je obtožen vojnih zločinov in genocida v Darfurju.

Sudan je od 19. decembra lani prizorišče množičnih protestov, ki so se začeli zaradi velike podražitve kruha. Kmalu pa so se sprevrgli v proteste proti predsedniku.