Konec azila

Assange aretiran, Rusija zgrožena nad "davljenjem svobode"

B.K., STA
11. 4. 2019, 11.47
Posodobljeno: 11. 4. 2019, 15.11
Deli članek:

Britanska policija je sporočila, da so danes po sedmih letih bivanja na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu aretirali ustanovitelja Wikileaksa Juliana Assangea, poročajo tuje tiskovne agencije.

Youtube (Ruptly)
Popolnoma spremenjen Julian Assange med aretacijo.

Assange je v ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu prebival zadnjih sedem let, po tem, ko mu je nekdanji predsednik Ekvadorja Rafael Correa odobril azil. Tega mu je danes odvzel sedanji ekvadorski predsednik Lenin Moreno.

"47-letnega Juliana Assangea so danes, v četrtek 11. aprila, aretirali policisti Metropolitanske policije, v Ekvadorski ambasadi," je sporočila britanska policija. Assangea so aretirali tako, da jih je "v prostore ambasade povabil Ambasador, po tem, ko mu je ekvadroska vlada odvzela azil."

Na Scotland Yardu so pojasnili, da so Assangea aretirali na podlagi naloga iz junija 2012, ki ga je izdalo londonsko sodišče, ker se tedaj ni udeležil tam predvidenega zaslišanja.

Assange je sedaj v policijskem pridržanju na eni izmed londonskih policijskih postaj, takoj ko bo mogoče, pa ga bodo privedli pred pristojno westminstrsko sodišče.

Avstralec je na žulj ekvadorski vladi stopil pretekli teden, ko je Wikileaks objavila dokumente, ki ekvadorskega predsednika Morena povezujejo s koruptivnimi posli. Dokumenti INA, ki jih je prejel ekvadorski opozicijski poslanec in so bili objavljeni februarja, domnevno razkrivajo pranje denarja in primere korupcije, povezane z investicijskim podjetjem INA, ki ga je ustanovil Morenov brat.

Reuters
Assange je bil od leta 2012 zaprt v prostorih ekvadorskega veleposlaništva v Londonu.

Moskva London obtožuje, da davi svobodo

Rusija je medtem ostro kritizirala Veliko Britanijo zaradi žvižgačeve aretacije in jo označila za korak v nasprotju z demokratičnimi svoboščinami. London je obenem pozvala, naj spoštuje Assangeove pravice.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zaharova je v odzivu na Facebooku zapisala, da "roka 'demokracije' davi svobodo".

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov pa je izrazil upanje, da bodo v Veliki Britaniji spoštovali Assangeove pravice. Novinarskemu vprašanju, ali je Rusija Assangeu pripravljena nuditi zatočišče, se je Peskov izognil.

Ameriški žvižgač Edward Snowden, ki mu Moskva nudi zatočišče, je medtem ocenil, da je aretacija Assangea "črn trenutek za medijsko svobodo".

"Posnetki, na katerih je videti, kako ekvadorski veleposlanik britansko tajno policijo povabi, da iz poslopja odvleče urednika nagrajenega novinarstva - ali nam je to všeč ali ne - bodo odšli v zgodovinske knjige," je prek Twitterja sporočil nekdanji sodelavec ameriške agencije za nacionalno varnost NSA.

Snowden je leta 2013 razkril dokumente o spornem nadzoru nad telefonskimi in spletnimi komunikacijami v ZDA in po svetu.

Oglasil se je tudi nekdanji ekvadorski predsednik Correa, ki ima sam od leta 2017 azil v Belgiji. Svojemu nasledniku na položaju Morenu je prek Twitterja pripisal krivdo za aretacijo Assangea in ga označil "za največjega izdajalca v latinskoameriški zgodovini".

Assangeovo življenje je namreč po mnenju Corree sedaj ogroženo, dejanje Morena pa je tudi ponižalo Ekvador.