Časovni otok

Švicarji na referendum zaradi konca premikanja ure?

G.G.
11. 4. 2019, 11.51
Posodobljeno: 11. 4. 2019, 12.02
Deli članek:

Skupina politikov iz švicarske ljudske stranke je začela zbirati glasove za referendum o uskladitvi ure s sosednjimi državami.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Leta 2021 se bodo države EU dokončno odločile o izbiri t.i. poletnega ali zimskega časa. Švicarji, ki niso člani EU, bi lahko tako pristali v drugem časovnem pasu od sosed. To jih skrbi, saj bi bilo to zelo nerodno za njihovo gospodarstvo, promet in turizem.

Švicarski meteorološki inštitut je opozoril na nevarnost, da bi dežela sira, čokolade in tajnih bančnih poslov, postala nekakšen »časovni otok«. Poslanca ljudske stranke Yvette Estermann in Lukas Reimann sta se že zganila. Začela sta zbirati podpise za referendum, na katerem bi se državljani odločali o izbiri istega časa, kot ga imajo njihove sosednje države. Po trenutnih informacijah se Francija in Avstrija nagibata k poletnemu času (odločitev na podlagi zdrave pameti in ne po smešnih »študijah« nekih psevdostrokovnjakov), Nemci in Italijani pa se še niso izjasnili. Sodelujoči na anketi v Nemčiji so sicer z veliko večino izbrali poletni čas.