Svet

Javnost si bo lahko oči napasla na cenzuriranem Muellerjevem poročilu

S.R./STA
9. 4. 2019, 17.33
Posodobljeno: 9. 4. 2019, 17.34
Deli članek:

Ameriški pravosodni minister William Barr je danes sporočil, da bi lahko preiskovalno poročilo posebnega tožilca Roberta Muellerja o ruskem vpletanju v ameriške volitve leta 2016 objavil v roku enega tedna. Pred tem ga namerava še do konca preučiti.

Reuters
Muellerjevo poročilo bo objavilljeno v roku enega tedna.

Pravosodni minister William Barr je bil zadnje tedne pod hudim pritiskom, naj objavi celotno poročilo. Kot je danes napovedal, bo objavil urejeno poročilo, kar pomeni, da bodo iz njega odstranili občutljive ali zaupne informacije, ki bi lahko na primer vplivale na druge preiskave, ki še potekajo. "V enem tednu bom pripravljen objaviti poročilo," je dejal Barr. 

Zdaj že nekdanji posebni tožilec Robert Mueller je 400 strani dolgo poročilo predal pravosodnemu ministru, ki je objavil kratek povzetek in v njem ugotovil, da kampanja predsednika ZDA Donalda Trumpa ni aktivno sodelovala z Rusi pri napadih na demokratsko kandidatko Hillary Clinton. Glede oviranja pravosodja oziroma preiskave s strani predsednika Trumpa pa Mueller ni potrdil njegove krivde, a ga tudi ni opral krivde. 

Trump je razglasil nedolžnost in zmago ter skupaj s podporniki stopil v ofenzivo proti demokratom. Pravosodni odbor predstavniškega doma, kjer imajo od letos večino demokrati, je v začetku meseca od Barra zahteval, naj ne spreminja ali cenzurira poročila in naj ga v celoti preda kongresu. 

Na poročilo se je danes odzval tudi ruski predsednik Vladimir Putin. Dejal je, da je že od začetka vedel, da preiskava ne bo dokazala ruskega vpletanja. "Od začetka smo rekli, da komisija ne bo našla ničesar. Nihče ni vedel bolje od nas. Rusija se ni vmešavala v nobene volitve," je dodal Putin.